Foto: Tweede Kamer

DEN HAAG – De VVD wil dat de premier van Sint-Maarten naar Den Haag wordt geroepen voor uitleg over het schenden van mensenrechten met de detentie van casinobaas Francesco Corallo. 

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Corallo op Sint-Maarten onder inhumane omstandigheden werd vastgehouden. Hij zat zes maanden zonder genoeg daglicht en ventilatie in een overvolle politiecel.

‘Premier Sint-Maarten naar Nederland’
De VVD is woedend dat Sint-Maarten mensenrechten schendt. Kamerlid André Bosman wil dinsdagavond in een debat met staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) weten wat de Nederlandse regering met Sint-Maarten gaat doen.

“Ik denk ook dat het tijd wordt dat de minister-president van Sint-Maarten verantwoording komt afleggen in de Rijksministerraad”, aldus Bosman. De VVD vindt dat Sint-Maarten desnoods gedwongen wordt om de gevangenis te verbeteren.

André Bosman: ‘Gevangenis op Sint-Maarten al jaren een probleem’

Nederland in verlegenheid gebracht
Politiek en internationaal gezien wordt Den Haag flink in verlegenheid gebracht door de uitspraak. “Het is super storend dat het Koninkrijk wordt aangesproken op nalatigheid van Sint-Maarten zelf”, vindt Bosman.

Het Koninkrijk der Nederlanden moet van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een schadevergoeding en de proceskosten betalen aan Corallo. In totaal gaat het om 10.500 euro.

VVD: ‘De rekening gaan we één-op-één direct doorsturen naar Sint-Maarten’

De gevangenis van Sint-Maarten is al jarenlang een hoofdpijndossier. De VVD en SP hebben eerder erop aangedrongen dat Den Haag fors moet ingrijpen. In 2017 bleek uit onderzoek van Caribisch Netwerk dat de gevangenis zo lek als een mandje is.

Niet de eerste keer
Het is de tweede keer in een paar jaar tijd dat het Europees Hof oordeelt dat het koninkrijk mensenrechten schendt in de Cariben. In 2016 ging het om de zaak-James Murray. Hij zat 30 jaar vast en werd als ‘menselijk afval’ behandeld, zonder psychische behandeling en uitzicht op vrijlating.