Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Eind oktober ligt het bestuursakkoord van Bonaire klaar om te tekenen. Dit laat gezaghebber Edison Rijna weten tijdens een persmoment in verband met een werkbezoek van staatssecretaris Raymond Knops aan de bijzondere gemeente van Nederland.

“De bedoeling van dit bestuursakkoord is dat zowel het Bestuurcollege, Eilandsraad en het Rijk gezamenlijke afspraken maken wie wat doet en in tijd wordt gezet.” Het negenpuntig document, is sinds januari in de maak met onderwerpen als onder meer behoorlijk bestuur, financieel beheer en infrastructuur.

Bij het laatste werkbezoek van de bewindsman, precies twee maanden terug, vond Knops de plannen die het Bestuurscollege (BC) van Bonaire bij hem ingediend had ‘teleurstellend’. Op 4 september kreeg de BZK staatssecretaris de laatste versie van het BC waarvan de Eilandsraad (ER) ‘deze stukken nog niet kent en wij nog in gesprek zijn’.

‘We houden het tempo erin’
Volgende week geeft het BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) feedback hierop, zodat dit bij de ER behandeld wordt en eind oktober getekend kan worden. “We houden het tempo erin, want we willen zo snel mogelijk – en die wil zit aan beide kanten- tot een akkoord komen,” volgens Knops.

Knops kiest aanpassing van wetgeving ‘als blijkt dat de wetgeving knellend is’. Zijn eerste doel is om ‘dingen te realiseren’ binnen de bestaande (wettelijke)kaders.

Door Ronald A. Muyden

In tegenstelling tot het bezoek in juli sprak Knops dit keer met het voltallige BC, bestaande uit de gezaghebber, drie gedeputeerden en de eilandsecretaris. Een gesprek met de negen koppig Eilandsraad heeft de BZK bewindsman ook gesproken over onder meer de Regio envelop, een brief over de stijgende armoede, het bestaansminimum.

Een bezoek aan de olieterminal Bopec en gesprek met vertegenwoordigers van de consumentenbond maakten ook deel uit van dit bezoek. Knops ervaarde deze als ‘constructieve open gesprekken’.

Gezaghebber Edison Rijna spreekt van een ‘positieve trend’ in onder meer de samenwerking de afgelopen drie bezoeken van de bewindspersoon aan Bonaire.

Gezaghebber Rijna

‘Ik kan niet dansen’
Het Bestuurscollege en de Eilandsraad van Saba heeft Knops ook op Bonaire gesproken die op het eiland zijn voor de nationale festiviteiten van Dia di Boneiru (Dag van Bonaire). Deze wordt jaarlijks op 6 september gevierd. Op de vraag hoe de staatsecretaris Knops zich hiervoor voorbereidt, antwoordt hij; “Ik heb me hierop niet voorbereid. Ik kan niet dansen.”

Op donderdag vierde de staatssecretaris een gedeelte van Dia di Boneiru mee en sloot zijn vierdaags werkbezoek aan Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Bonaire af.