Foto: Pixabay

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet neemt maatregelen om brandstof en stroom op Bonaire te kunnen garanderen, nadat beslag is gelegd op oliereserves van de lokale opslagplaats. Dat heeft staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) woensdag laten weten. 


Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties)
na afloop van de Rijksministerraad

De olieterminal BOPEC is belangrijk voor de productie van elektriciteit voor de inwoners van Bonaire. De beslaglegging op de olieterminal is gedaan door ConocoPhillips, een Amerikaans bedrijf dat nog zo’n 2 miljard dollar tegoed heeft van het Venezolaanse olieconcern PdVSA. Ook op Sint-Eustatius is er beslag gelegd op olievoorraden.

Energievoorziening voorlopig gegarandeerd
Staatssecretaris Knops en de verantwoordelijke minister Eric Wiebes (Economische Zaken) hebben de Rijksministerraad woensdag ‘bijgepraat’ over de gevolgen van de beslaglegging. Volgens Knops is het ‘een groot vraagstuk’ waarmee het Nederlandse kabinet en de eilanden nu mee te maken hebben.

De energievoorziening is volgens de staatssecretaris voor de korte termijn gegarandeerd. “We gaan nu in overleg om te kijken hoe we het over de lange termijn kunnen regelen.”

Knops wilde na afloop van de Rijksministerraad niet in details treden over hoe de situatie zich verder ontwikkelt. “Ik denk dat als we in het openbaar daar iets over zeggen, dat het ook niet bijdraagt aan een oplossing.”