Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Het aantal kinderen op Curaçao dat gevaccineerd wordt zit onder de 95 procent, en daar wil minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid snel verandering in brengen.

Haar ministerie is deze maand met een voorlichtingscampagne over vaccinatie gestart, onder andere met een ‘road show’ waar mensen zich kunnen laten informeren, controleren en kinderen tot 18 jaar gratis kunnen laten vaccineren.

Melissa Arias, waarnemend hoofd van het Departement van Jeugdzorg, over de noodzaak van vaccineren:

door Dulce koopman

Ongedocumenteerde kinderen worden extra betrokken bij het vaccinatieprogramma. Het Departement van Jeugdzorg heeft de kinderen in het vizier: “ze bezoeken consultatiebureaus en wij zien ze op scholen. Dus zij zijn gewoon in ons bestand opgenomen”, zegt Arias.

Recht op vaccinatie
Ook minister Camelia-Römer benadrukt dat alle kinderen, ongedocumenteerd of niet, recht hebben op een vaccinatie: “zij kunnen allerlei ziektes importeren, dragers van ziektes zijn of zelf ziek worden.”

Vanuit de buurlanden wordt er veel van en naar Curaçao gereisd en in deze landen wordt de bevolking ‘niet altijd gestimuleerd om zich te laten vaccineren’. “Mogelijk brengt dat de volksgezondheid van Curaçao in gevaar”, aldus de minister.

Minimaal 90 procent
Volgens Camelia-Römer is het grootste deel van migrantenkinderen niet voldoende gevaccineerd. De World Health Organization (WHO) meldt dat minimaal 90 procent van de bevolking gevaccineerd moet zijn om het het gewenste effect te laten hebben. Vrijdag is de road show in de wijk Brievengat.