Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Minister-president Eugene Rhuggenaath heeft de Nederlandse regering verzocht om financiële steun voor medische bijstand aan Venezolanen op Curaçao. Dit onder meer om de verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen.

Het gaat om een tweede verzoek voor hulp. Curaçao kreeg al eerder geld van Nederland: 132.000 euro om bij te dragen aan een betere detentiecapaciteit voor ongedocumenteerden.

Bedreiging voor Caribische regio
Eenvoudig door vaccinatie te voorkomen ziekten zoals mazelen en difterie eisen duizenden slachtoffers in Venezuela en vormen een bedreiging voor de hele Caribische regio. Dat blijkt uit een recentelijke, wetenschappelijke studie. De onderzoekers waarschuwen dat dringend maatregelen moeten worden genomen om verdere verspreiding van infectieziekten te voorkomen.

De studie is uitgevoerd door wetenschapsinstituten in Venezuela samen met de Rijksuniversiteit Groningen, de University of Florida en wetenschappers uit New York, Houston, Londen en Schotland. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Pan American Health Organization (PAHO) onderschrijven de conclusie dat epidemieën van infectieziekten zich vanuit Venezuela kunnen uitbreiden naar buurlanden. In Colombia zijn vorig jaar 25 volwassenen besmet met mazelen afkomstig uit Venezuela.

Volgens professor dr. Ashley Duits, medisch immunoloog en directeur van de Bloedbank Curaçao, schuift Nederland de verantwoordelijkheid voor preventie van grensoverschrijdend besmettingsgevaar af, lees hier meer daarover.

Tijdens een persconferentie op Curaçao op 21 januari reageerden minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties op vragen over bijdragen aan de preventie van infectieziekten op Curaçao. Maar volgens de Nederlandse bestuurders is gezondheidszorg een landsaangelegenheid en blijft daarmee de verantwoordelijkheid van Curaçao zelf. Ook al dreigt het infectiegevaar vanuit Venezuela voor heel het Koninkrijk:

Tekst gaat verder onder de video
Door Jacqueline Hooftman
Venezuela was dankzij massale vaccinatie van kinderen vanaf 2007 vrij van mazelen. Tien jaar later is de ziekte weer terug. De uittocht van medisch specialisten uit Venezuela, gebrek aan vaccins, antibiotica en andere medicijnen, armoede en onhygiënische omstandigheden hebben geleid tot de terugkeer van tal van potentieel, levensgevaarlijke infectieziekten.

Biomedische wetenschappers maken zich nu vooral zorgen over de kans op uitbraak van poliomyelitis. Dat is een ontsteking aan het ruggenmerg, veroorzaakt door een virus, waardoor blijvende verlamming aan armen en benen kan ontstaan. Het wordt ook wel kinderverlamming genoemd.