Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Leerlingen van de Alablanca school voor speciaal onderwijs oefenen enthousiast met de miniballen die bondscoach Remko Bicentini heeft meegebracht. De training is onderdeel van het nieuwste project van Fundashon Bicentini, die zich vanuit Nederland inzet voor minderbedeelde kinderen op Curaçao.

door Roelie van Beek

Met de bal aan een touwtje kan elk kind behendigheid en balcontrole oefenen. Remko Bicentini geeft met zijn stichting voetbalclinics op Curaçao en betrekt daar Kolegio Alablanca in Barber bij, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, van wie een aantal met een verstandelijke handicap.

Jurnelca Bodak, onderdirecteur van Kolegio Alablanca, is blij met de steun van Fundashon Bicentini. “We hebben in de loop der jaren diverse donaties ontvangen, waaronder schoolmeubilair, boeken en sporttenues. Daar zijn we heel dankbaar voor.”

Structureel tekort
Alablanca heeft structureel een tekort aan materiaal voor het onderwijs aan de ruim zeventig leerlingen die in verschillende delen van Curaçao wonen, van Banda’riba tot Westpunt. “Op dit moment hebben we grote behoefte aan meubilair,” zegt Bodak. “Een deel van de kinderen is de banken en stoelen die we hebben ontgroeid.”

Bicentini noteert het. “Ik ga kijken wat ik de komende maand in Nederland in de container kan stoppen, behalve meer minivoetballen”, zegt hij.

Fundashon Bicentini is elf jaar geleden vanuit de voetballerij ontstaan, legt Bicentini uit. “Omdat mijn vader als eerste Curaçaose voetballer een profcontract bij NEC Nijmegen verdiende, is de naam Bicentini op het eiland bekend. Ik was vijftien jaar toen ik mijn eerste contract kreeg. Als ‘zoon van…’ dacht iedereen dat ik dat cadeau kreeg, maar dat was niet zo. Voor alles wat ik heb bereikt, heb ik hard moeten werken en heb daarbij veel profijt gehad van de strenge opvoeding door mijn vader.”

Verandering brengen met sport
De structuur die Bicentini in zijn jeugd heeft gekend, is er niet in veel gezinnen op Curacao, merkt hij. “Veel kinderen op Curaçao groeien op zonder vader. Je ziet aan hun gedrag dat ze een basis missen: niet gemotiveerd, slechte concentratie, doelloos, en dan krijg je dat ze na school gaan rondhangen. Daar proberen we met sport en activiteiten verandering in te brengen.”

De training van de kinderen met de minivoetballen zal periodiek worden gevolgd. “Ze moeten zelf de discipline ontwikkelen om dagelijks te oefenen,” zegt Bicentini.

Enthousiasme
“We zullen zien wat deze training oplevert. Het gaat hier niet om winnen, maar om het ontwikkelen van behendigheid, doorzettingsvermogen en discipline. Voorwaarde is dat de kinderen het leuk vinden. Dat zit wel goed, merk ik, ze zijn allemaal enthousiast.”