Foto: Eva Vloon

HILVERSUM – Het enthousiasme voor het Curaçaose nationale voetbalteam neemt snel toe. Zondag werd de Caribbean Cup gewonnen, volgende week doet Curaçao voor het eerst mee aan de Gold Cup, het toernooi om het Noord- en Midden-Amerikaans kampioenschap (inclusief de Cariben).

Bij wereldvoetbalbond FIFA staat Curaçao inmiddels op de 70ste plaats van de wereldranglijst. Vijf jaar geleden stond het nog 177ste. Bij de supporters begint nu Gold Cupkoorts. Supporter Benji Beaujon merkt de hype al langer op. “Toen Kluivert manager werd zag je dat spelers die dat normaal niet deden nu ineens wel voor Curaçao kozen. Toen we aan de Caribbean Cup begonnen waren we gewoon het beste team.”


Voetbalfans stonden maandagavond klaar op vliegveld Hato om het Curaçaose elftal te onthalen.Verslaggever Eva Vloon was erbij.

Curaçaose fans in Nederland kregen weinig mee van hun team. Ze waren meestal aangewezen op haperende livestreams. De Curaçaose sportconsultant en spelersmakelaar Hassnah Elhage bleef er destijds voor op. Tekenend voor de toegenomen media-aandacht is dat de Gold Cup nu voor het eerst in Nederland rechtstreeks te zien zal zijn. Elhage: “Nu zendt Fox Sports het uit, dus mensen raken makkelijker betrokken.”

Maarten van Rooijen, communicatiedirecteur van Fox Sports, vindt de Caribbean Cup en de Gold Cup prima toernooien om de voetballuwe zomerstop te overbruggen. “De deelname van Curaçao is niet doorslaggevend geweest bij de beslissing om de Gold Cup uit te zenden, maar is zeker een welkome extra. Zo spelen er bijvoorbeeld bekende gezichten uit de eredivisie mee, dat is extra leuk.”

Poulefase overleven
Op het toernooi treft Curaçao respectievelijk Jamaica, El Salvador en het sterke Mexico. De nummers 1 en 2 gaan door naar de kwartfinales, net als de twee beste nummers 3 uit de poulefase. Beaujon: “Ik denk dat we de volgende ronde kunnen halen. Tegen Jamaica en El Salvador kan Curaçao winnen, tegen Mexico zie ik het somber in.”

Ook Elhage denkt dat Curaçao de poulefase kan overleven. “Er staat een goede spelersgroep met een goede bondscoach, die weet wat hij wil. Ik ben er positief over.”

Favorietenrol
Bondscoach Remko Bicentini is blij met het vertoonde spel op de Caribbean Cup. “We hebben onze huid duur verkocht. Voetballend gezien hebben we Martinique en Jamaica zelfs gedomineerd.” Dat hebben tegenstanders van Curaçao ook gezien. “Als we op de Caribbean Cup vierde waren geworden, hadden tegenstanders hetzelfde beeld van ons gehad als voor het toernooi. Nu houden ze meer rekening met je.”

Bicentini wil zijn selectie met beide benen op de grond houden. “Natuurlijk moet je genieten van dit succes, maar normaal blijven doen is nu het belangrijkste.” Hij vindt Curaçao ook niet per se favoriet om tweede te worden in de poule. “Jamaica, El Salvador en Curaçao zijn bijna gelijkwaardig en alledrie kanshebbers om tweede te worden.”