remkobicentini

ROTTERDAM – Curaçao heeft afgetrapt in de oefencampagne ter voorbereiding op de Caribbean Cup en de Gold Cup van komende zomer. Het land doet voor het eerst mee op deze eindrondes. In Rotterdam is het woensdagavond 1-1 geworden tegen eredivisieclub Excelsior.

Curaçao krijgt hier en daar kansjes. Eloy Room laat tegelijkertijd ook zien een goede doelman te zijn bij tegenaanvallen van Excelsior, maar evengoed moet hij één tegentreffer toestaan. Invaller Felitciano Zsusschen bepaalt de eindstand op 1-1. Brandley Kuwas en Kenji Gorré doen voor het eerst mee aan de kant van Curaçao.

Een reportage door Pieter Hofmann:

Nieuwe lichting
“We hebben een nieuwe lichting spelers waar heel veel mogelijkheden inzitten”, verklaart bondscoach Remko Bicentini het succes. Ook slaagt het team er steeds vaker in om spelers aan zich te binden die voor Curaçao uit mogen komen. “Dat heeft te maken met de trainers voor de groep, maar ook hoe goed de jongens elkaar kennen. De selectie steunt op collectiviteit en de familiariteit, maar net zo goed op de organisatie die de laatste jaren is neergezet.”

Alle spelers hebben een Nederlands paspoort. Sommigen twijfelen jarenlang om te kiezen tussen Curaçao en Oranje, waar ze minder kans maken op een interlandcarrière. In de laatste jaren opende de naam Patrick Kluivert deuren bij aspirant-internationals. De toenmalig bondscoach overtuigde meerdere spelers om voor Curaçao te kiezen. “Het is voor spelers wel een verschil of een naam zoals hij binnenkomt of een Remko Bicentini”, zegt de huidige bondscoach. Door de goede resultaten heeft Curaçao echter nog steeds een sterke troef in handen.

Brandley Kuwas
Door de recente successen melden zich nu spontaan spelers aan die voor Curaçao willen spelen. Bicentini wil selectief blijven en alleen spelers met een directe meerwaarde oproepen. Zoals Brandley Kuwas (Heracles) bijvoorbeeld, die vanavond voor het eerst voor Curaçao uitkomt. Bicentini: “Die heeft gewacht met kiezen tussen Oranje of Curaçao, maar is nu wel in the mood. Je moet graag willen, en reëel zijn wat voor jou het hoogst haalbare is.”

“Als hij opgeroepen was voor het Nederlands elftal, mag hij bij mij niet eens spelen. Dan moet hij het gewoon doen.” Kuwas haalde de voorselectie van Oranje voor de oefenwedstrijd tegen België, maar viel af. “Een fantastische speler, maar voor Nederland lopen op die positie genoeg spelers rond. Dan moet je je afvragen of je daar op een kans moet wachten.”

Organisatie
Zelf is Bicentini al sinds 2008 betrokken bij het Curaçaos elftal. Kluivert schoof hem bij zijn afscheid naar voren als zijn opvolger. “Dat doet me wel wat, want vaak wordt er een ander kopstuk gehaald. Maar hij heeft ook gezien dat ik competent ben voor deze job.”

“Als je elke keer een nieuwe trainer bij een club vandaan haalt, denk ik: waar is het goed voor? Je moet continuïteit hebben. Dan kun je meerjarenplanningen maken. Je moet een binding met elkaar opbouwen. Als ik de spelers zie, weet ik hoe het bij hun club gaat. En je weet als ze een keer minder goed spelen ook waar ze eigenlijk toe in staat zijn.”

Bicentini heeft een mondelinge overeenkomst voor een contractverlenging van 3 jaar. De overeenkomst wordt volgende week ondertekend.

Qatar 2022
Na het WK in Rusland in 2018 volgt de kwalificatie voor het WK in Qatar in 2022. Bicentini wil een serieuze gooi doen om Curaçao naar de eindronde te loodsen. Door de hogere ranking van Curaçao op de FIFA-ranglijst stroomt het land later in in het kwalificatietoernooi. Daarmee ontlopen ze enkele lastige tegenstanders in de knock-outfase.

Bicentini: “We kiezen nu voor de langere termijn en we hebben iets neergezet waarop we verder kunnen borduren. We hebben nu een selectie waarmee je prima voor de dag kunt komen in de kwalificatiereeks.”

Door Pieter Hofmann