Eerste hospice Aruba moet sfeer ademen van thuis

Foto: Bobby Spier

ORANJESTAD – Het eerste hospice van Aruba, dat naar verwachting in september haar deuren opent voor ongeneeselijk zieken in hun laatste levensfase, moet zo huiselijk mogelijk worden.

Hospice-oprichter Peter Paul Hermansen: “Je mag hier koken voor je geliefde, 24 uur per dag binnenlopen en blijven slapen.”

Hospice-oprichter Peter Paul Hermansen hoopt in de toekomst ook een zwembad aan te leggen. Foto: Bobby Spier

Na het tekenen van het contract bij de stichting voor sociale woningbouw FCCA, gaat na ruim vier jaar een wens van gepensioneerd huisarts Hermansen in vervulling.

“Het is fantastisch”, zegt hij terwijl hij met zijn vrouw over de nieuw aangelegde hospice-tuin uitkijkt; ooit een kale vlakte met slechts een paar waslijnen. In de toekomst hoopt hij er een zwembad aan te leggen.

Het pand bestaat uit een hoofdgebouw waarin ruimte is voor vijf patiënten, en drie kleine losse appartementen, waar mogelijk in de toekomst ook patiënten kunnen verblijven.

‘Low care’
In het hospice worden straks zieken opgenomen die ‘low care’ nodig hebben. “De zorg is eenvoudig: ernstige en moeilijke dingen met een infuus en zuurstof gaan we uit de weg”, vertelt Hermansen.

De precieze criteria worden nog opgesteld. “Dit hoeven we niet opnieuw uit te vinden, maar kunnen we kopiëren vanuit Nederland.” Euthanasie wordt in het hospice niet uitgevoerd. “Wij zullen de Arubaanse wetgeving handhaven”, benadrukt Hermansen.

Vrijwilligers
Aan de basis van de verzorging staan vrijwilligers. Het Rode Kruis Aruba gaat hier een rol in spelen. “Als je thuis bent, betekent dat ook niet dat je 24 uur per dag een deskundige aan je bed hebt staan. Maar als je het nodig hebt, is die er wel direct.”

Het verblijf in het hospice wordt vergoed door nationale zorgverzekeraar AZV. Aan hospicezorg is een behoefte op Aruba, ziet Lilian Prince, voorzitter van Stichting Koningin Wilhelmina Fonds Aruba (KWF). Het fonds is niet bij het hospice-project betrokken. “Wij hebben heel veel terminale kankerpatiënten, dit is onze grootste kostenpost. En elke dag komen er meer bij. Een hospice is zeker nodig.”

Angst
Hermansen hoopt vooral dat deze vorm van zorg bijdraagt aan het doorbreken van de angst voor de dood. “We willen de dood zo min mogelijk eng maken.”