Vrijwilligster Glenda deelt een folder van het hospice uit - foto: Anneke Polak

Vrijwilligster Glenda deelt een folder van het hospice uit – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Vrijwilligers van hospice Arco Cavent trekken met flyers door de stad, omdat het de Dag van de Palliatieve Zorg is. Zorg die niet gericht is op genezen, maar op kwaliteit in de laatste fase van het leven. “We doen dit om de taboe te doorbreken.”

Niet iedereen wil de folder aannemen, maar er is ook interesse. De term ‘palliatieve zorg’ is voor veel mensen nieuw. “Vier jongens van rond zeventien jaar stelden me allemaal vragen, ze kenden het niet en waren verrast dat er een hospice is”, vertelt vrijwilligster Marijke. Naast het hospice is er bij verpleeghuis Hamiëd ook een afdeling voor palliatieve zorg.

Een reportage door Anneke Polak

Angst
Een man staart lang naar de folder. “Mijn zuster was ongeveer twee weken bij Hamiëd, zij had kanker. Ik was blij voor haar dat zij daar naar toe kon, maar voor mij was het heel zwaar. Ik heb er geen woorden voor”, zegt hij zichtbaar emotioneel. “Ik vond het daar eng. Mijn zus lag daar in een bed en kon niet meer praten.”

Uitbehandeld
Carola flyert ook. Zij heeft haar moeder verloren. “Een jaar geleden wist ik überhaupt nog niets van palliatieve zorg en het hospice, maar toen mijn moeder ernstig ziek werd, was het erg nodig dat zij extra hulp zou krijgen.” Non stop praat Carola met mensen op straat, tot tranen toe. “Het is zo belangrijk dat men weet dat er een plek is waar je geliefde met veel liefde en professionaliteit op een respectvolle manier naar het einde begeleid wordt.”

Door Anneke Polak