Foto: NoticiaCla

ORANJESTAD – Politieagente Yadira Vriend, die in maart 2015 de twaalfjarige Zinnia Croes aanreed, krijgt een taakstraf van 240 uur, een verplichte cursus en een rijontzegging van twee jaar. Hiermee gaat het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba akkoord met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De rechter acht bewezen dat Vriend dood door schuld aangerekend kan worden. De agente reed te hard, had haar aandacht niet volledig op de weg en had onvoldoende zicht op de weg, omdat de ruiten van haar auto te donker waren getint.

Zinnia Croes. Foto: Fundacion Zinnia

Teveel alcohol
Dat Vriend onder de invloed was alcohol kon volgens de rechter niet worden bewezen. Vriend kreeg een blaastest waaruit bleek dat zij meer dan het dubbele toegestane alcoholgehalte in haar bloed had, maar kreeg geen tegenonderzoek toen ze ernaar vroeg, omdat er geen onderzoekskits voorradig zouden zijn geweest.

Volgens haar advocaat Chris Lejuez was dit al voldoende grond voor vrijspraak. Uiteindelijk moest het Nederlands Forensisch Instituut eraan te pas komen om tot conclusies te komen. Een van die conclusies was dat Vriend naar alle waarschijnlijkheid ver over de limiet had gedronken. Voor rechter Angela was dit echter niet genoeg om mee rekening te houden in de veroordeling.

Michella Croes-Matos en Gilbert Croes, ouders van Zinnia, bij de rechtbank. Foto: NoticiaCla

Het OM startte een strafzaak nadat in januari het Gemeenschappelijk Hof van Justitie aan het Openbaar Ministerie van Aruba de opdracht gaf om de agente alsnog te vervolgen. Dit gebeurde na protest van de ouders van Zinnia. Het OM had namelijk eerder besloten om niet over te gaan tot vervolging. De ouders vinden dat er sprake is van klassenjustitie.

Fouten tijdens het onderzoek
Tijdens de behandeling werd duidelijk dat er sprake was van een opeenstapeling van fouten door de politie, direct na de aanrijding. Zo werd niet genoteerd hoelang het remspoor van de auto was en kon ook niet direct worden bepaald waar precies Zinnia door de auto werd geraakt.

Vriend was aanwezig tijdens de behandeling, maar was vanochtend niet komen opdagen voor de uitspraak. Rechter Angel gaf tijdens de zitting te kennen dit jammer te vinden. Volgens advocaat Lejuez was de agente door de zaak behoorlijk aangeslagen en was zij daarom niet gekomen.