Foto: Fundacion Zinnia

ORANJESTAD – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft aan het Openbaar Ministerie van Aruba alsnog de opdracht om de agente, die in 2015 de 12-jarige Zinnia Croes heeft doodgereden, te vervolgen. Gisteren maakte het Hof haar beslissing kenbaar, nadat zij de agente in december hadden gehoord.  

Ariën Rasmijn in gesprek met advocaat Sven Faarup en vader Gilbert Croes

Het OM had eerder dit jaar besloten om niet over te gaan tot vervolging, omdat er fouten zijn gemaakt in het eerste sporenonderzoek. De ouders van Zinnia dienden daarom een klacht in bij het Hof.

Alcohol
Deze klacht leidde tot een zitting van het Hof, waarin de politieagente achter gesloten deuren werd gehoord. Tijdens die zitting bekende de agente dat zij onder invloed van alcohol was toen de aanrijding plaatsvond.

Ze zou Zinnia pas hebben gezien nadat ze ‘voor de auto was gesprongen’. Volgens haar advocaat zou het dossier te weinig aanknopingspunten bevatten om tot vervolging over te gaan en dat ‘het gedrag van de agente niet zou hebben geleid tot het ongeval’.

Advocaat Sven Faarup temidden van de ouders van Zinnia Croes. Foto: Ariën Rasmijn

Volgens het Hof zijn er in het dossier wel degelijk aanwijzingen voor verwijtbaar gedrag. Daarin wordt verwezen naar de verklaring van de agente in december. Hierdoor is zij potentieel strafbaar en is de door de ouders ingediende klacht gegrond. Tegen de lokale pers bevestigde OM-woordvoerder dat zij zullen handelen naar het bevel van het Hof.

Vader Gilbert Croes zegt blij te zijn met het oordeel van het Hof. “Nu krijgt Zinnia een kans voor de rechter.” Hij hoopt op een veroordeling.

Grote fouten
In 2015 werd Zinnia Croes door een auto aangereden met de politieagente achter het stuur. Ze reed ongeveer 80 km per uur in de bebouwde kom en had zes kinderen in haar auto. Door grote fouten in het eerste sporenonderzoek en het verkeersrapport zou het OM op Aruba besloten hebben niet over te gaan tot vervolging, zelfs niet voor het rijden onder onvloed van alcohol. Zinnia’s ouders hebben nooit een schriftelijke verklaring van het OM ontvangen, iets waarmee ze in beroep hadden kunnen gaan. Dit gebeurde pas nadat zij de publiciteit opzochten. Zij zijn van mening dat er opzettelijk fouten waren gemaakt en dat er sprake is van klassejustitie.