Foto: Pixabay

DEN HAAG –  De Nederlandse tak van de noodhulporganisatie Free a Girl is bezorgd over het kindermisbruik op Curaçao. Begin volgend jaar wil de organisatie het eiland helpen om het probleem aan te pakken.

Volgens de Stichting Tegen Kindermishandeling Curaçao is de bezorgdheid terecht: “Als we naar de registratie van bestaande gevallen kijken, dan kunnen we met stelligheid concluderen dat drie op de tien kinderen op Curaçao seksueel worden misbruikt en één op de drie fysiek mishandeld”, vertelt voorzitter Coraline Kooistra van de Stichting Tegen Kindermishandeling Curaçao.

Door Natasja Gibbs

“Kindermisbruik is een uit de hand gelopen complex probleem op het eiland”, licht Kooistra toe. “Vooral gebrek aan fondsen om in preventie te investeren, armoede, economische problemen van het land, gebrek aan opvoeding en werkloosheid hebben bijgedragen aan de toename van het aantal slachtoffers.”

‘Ieder geval is al zorgwekkend, maar van een alarmerende situatie op Curaçao ben ik niet op de hoogte’
– Gevolmachtigde minister van Curaçao

Ook gevolmachtigde minister Anthony Begina trekt zich het lot van slachtoffers van misbruik aan, maar van een ‘alarmerende situatie op zijn eiland is volgens hem geen sprake’. “Kindermisbruik vindt in het hele koninkrijk plaats en één geval is al zorgwekkend. Van een alarmerende situatie op Curaçao ben ik niet op de hoogte”, aldus de minister.

Kooistra spreekt wel van ‘een alarmerende situatie’: “Diverse organisaties werken met hart en ziel aan de bestrijding van kindermisbruik op het eiland. Maar de toename als gevolg van de sociale problemen en het gebrek aan middelen, zetten druk op de werkzaamheden en maken het moeilijker om op een efficiënte wijze te werken aan de gevallen.”

‘De Curaçaose regering moet meer uitgeven aan de preventie van kindermisbruik’
– Stichting tegen Kindermishandeling Curaçao

“De Stichting Tegen Kindermishandeling Curaçao moet bijvoorbeeld zelf voor haar fondsen zorgen om voorlichting op scholen te geven”, vertelt Kooistra. “De Curaçaose regering moet meer uitgeven aan de preventie van het probleem.” Ook moet er volgens de Curaçaose hulpverlener ‘gewerkt worden aan hulp voor alleenstaande ouders, het creëren van werkgelegenheid en armoedebestrijding’.

Begin volgend jaar is de organisatie Free a Girl op Curaçao om daar ‘een charity event op te zetten’ en lokale instanties te ondersteunen in hun aanpak van kindermisbruik.

Wat doet Free a Girl?

Free a Girl zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen. De organisatie is werkzaam in Bangladesh, Brazilië, India, Nederland, Nepal en Thailand. Free a Girl hielp naar eigen zeggen de afgelopen negen jaar bij de bevrijding van 4.151 meisjes uit bordelen in Azië.

Met de ‘Lock Me Up’ actie haalde de organisatie dit jaar in Nederland 508.059,- euro op.