Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – In het kader van de eerste ‘plastic attack’ ontdeden de bezoekers van Centrum Supermarkt Piscadera hun boodschappen van de plastic verpakking en deden dan de koopwaar in zelf meegebrachte herbruikbare verpakkingen.

Reportage door Roelie van Beek

Een verbluffende berg plastic afval werd verzameld in boodschappenkarren. Green Force Curaçao buigt zich over de recycling van het plastic.

Het plastic is een enorm groot probleem op Curaçao, vertelt Shadiah Elhage, voorzitter van Clean Caribbean Curaçao, die de actie organiseert. Elhage wil met de actie bewustwording creëren.

“Supermarktbezoekers schrikken van al het plastic dat van hun voedsel afkomt; dat is precies wat we hoopten. We willen de mensen laten inzien dat ze zelf iets aan het plastic probleem kunnen doen.”

“Ons eiland is enorm vervuild”

Precieze cijfers over de omvang van de plasticvervuiling op Curaçao zijn er niet. Maar Green Force heeft begin dit jaar meer dan 1 miljoen kilo plastic van het eiland geëxporteerd voor recycling.

“Ons eiland is enorm vervuild”, zegt Timo Brouwer van Green Force. ‘Het plastic belandt in ons milieu en in de oceaan. Het blijft honderden jaren liggen of het komt terecht in de vissen die wij eten. De schildpadden en vogels kunnen er in stikken.”

“De bevolking van Curaçao weet niet beter. Het is op Curaçao heel normaal om te eten uit foam maaltijdbakken, dat moet echt veranderd worden.”

Brouwer ziet dat er steeds meer gescheiden afval bij Green Force binnenkomt. “Het lijkt erop dat Curaçao eindelijk klaar is om te gaan recyclen. Er zijn allemaal educatie-projecten die mensen bewust maken van het afvaloverschot.”

Plastic verbieden
Clean Caribbean Coalition werkt samen met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). “We werken aan een nieuwe wetgeving. We willen vanaf juli een verbod op gratis plastic tasjes in de supermarkten. Daarna richten we ons op het verbieden van plastic bekertjes, rietjes en foam maaltijdbakken”, zegt directeur Gabriel Murray.

Manager van Centrum Supermarkt Roland Jansen doet graag mee aan de ‘plastic attack’. Hij ziet ook een knelpunt: “We willen minder plastic om de producten die we verkopen. Maar we moeten oppassen dat het voedsel daardoor niet duurder wordt. Als ik een gulden per product extra moet vragen vanwege een milieuvriendelijke verpakking, verlies ik mijn klanten.”

Zelf een groot verschil maken
Volgens Elhage kunnen bewoners van het eiland zelf al een groot verschil maken. “Koop een herbruikbare waterfles en neem je eigen beker mee naar de Starbucks. Als je eten afhaalt, neem je eigen bakjes mee en laat het voedsel daar in scheppen. De meeste restaurants werken daar graag aan mee.”