Foto: BNNVARA

HILVERSUM – Toen Milouska Meulens haar ouders op Curaçao vertelde dat ze veganist is, reageerden die vooral bezorgd. Ze wil nooit meer dierlijke producten eten. Ook haar kinderen geeft ze geen vlees en zelfs liever geen melk van dieren. Is dat wel gezond vragen velen zich af?

De tv-presentatrice, die vroeger het NOS Jeugdjournaal presenteerde, is op onderzoek uit gegaan en maakte daar de documentaire ‘Boter, Kaas noch Eieren’ over.

Trailer van ‘Boter Kaas noch Eieren’ (3Doc -BNNVARA)

De keuze voor een veganistische levensstijl maakte Milouska op haar 33ste. “Ik was net bevallen van mijn dochter en tijdens het geven van borstvoeding stond ik stil bij de consumptie van melk. Het voelt niet goed om dieren te gebruiken. Bovendien kon ik het niet over mijn hart verkrijgen een dier in zo iets puurs als mijn dochter te stoppen.”

Vooral bij haar familie liep Milouska in het begin op tegen weerstand: “ik weet nog goed dat mijn vader terugkwam van de supermarkt met vis in zo’n plastic bakje. ‘Dit eet je toch wel?’, vroeg hij hoopvol. Toen ik hem uitlegde dat ik als veganist geen enkel dierlijk product eet, was hij verbijsterd.”

“Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd”, bedenkt Milouska achteraf. “Vlees staat hoog op het Caribisch menu. Bovendien zijn groenten, fruit en vervangende vleesproducten relatief duur op de eilanden. Veganistisch leven is daar vrijwel onmogelijk.”

Vegetariër of veganist?

Waar vegetariërs geen dieren eten, gaan veganisten nog een stapje verder: zij eten ook geen dierlijke producten zoals zuivel, eieren, honing, gelatine, dierlijke e-nummers of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Veganisten eten plantaardig. Daarnaast gebruiken veganisten geen kleding die gemaakt is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde.

Ook gebruiken veganisten geen verzorgingsproducten waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of waar dierproeven voor zijn gedaan. Tot slot gebruiken veganisten geen dieren voor sport of andere vormen van entertainment zoals een dierentuin.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Inmiddels heeft Milouska’s familie haar keuze volledig geaccepteerd. “Als ik kom eten dan maakt mijn moeder zelfs twee pannen met bonchi korá, eentje met en eentje zonder vlees.”

Zelf maakt Milouska geen vlees of vis voor haar kinderen klaar, maar het verbieden doet ze ook niet. “Ik vind het belangrijk dat ze eten leuk vinden. Dat er bij ons thuis geen vlees of vis op tafel komt, betekent niet dat ze het niet mogen. Mijn middelste zoon houdt echt van vlees. Dat krijgt hij dan ook als hij bij zijn vader is.”

De documentaire ‘Boter, Kaas noch Eieren’ is op donderdag 31 mei te zien om 21.35 uur bij BNNVARA op NPO 3.