Foto: Bobby Spier

ORANJESTAD – Waar veganisme vroeger werd geassocieerd met ‘boomknuffelaars’ en ‘hippies’, kiest op Aruba een groeiende groep mensen voor een plantaardig dieet.

Ondanks het gebrek aan harde cijfers, is het zichtbaar dat steeds meer Arubanen dierlijke producten opzij schuiven. De Facebook- en instagrampagina ‘VeganAruba’ hebben bij elkaar bijna 3000 volgers en binnen twee jaar tijd zijn er nu meer dan veertig restaurants die bekend staan als ‘vegan friendly’. Ruim tien koffietentjes bieden latté’s en cappuccino’s aan met amandel- of soja-melk.

Trend
Het veganistische dieet, het niet eten van dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren en honing, is wereldwijd uitgeroepen tot de foodtrend van 2018. Iets waar Aruba als toeristisch eiland op kan inspelen.

Restaurant Cuba’s Cooking startte vijf maanden geleden met een klein plantaardig menu. “Deze manier van eten is een trend, we kregen er veel vragen naar”, vertelt assistent manager Brenda Daal. En bij restaurant Alfresco, dat zeven maanden geleden haar deuren opende, is 65 procent van de klanten veganistisch. “We krijgen veel mensen die deze gerechten proberen, omdat het gezond is”, legt manager Alejandra Maya uit.

Opties
De Amerikaanse Meredith Marin, die in 2016 van New York naar Aruba verhuisde, is het gezicht achter VeganAruba en de ‘vegan revolutie’ op het eiland. “Toen ik op Aruba kwam, was het bijna onmogelijk om zelfs vegetarisch te eten in restaurants. Ik kan me niet één plek bedenken waar ik een normale vegan optie kon bestellen.”

Meredith Marin vertelt over de ‘vegan revolutie’ van Aruba

Ze was het ook zat dat ze steeds pasta met groenten kreeg aangeboden. Marin: “Afgelopen oktober kreeg ik de mogelijkheid om mijn verhaal te vertellen bij de Aruba Gastronomic Association. Ik zat daar met twintig managers en chefs en liet hen foto’s zien van wat voor gerechten ik van hen kreeg en wat ik zelf thuis kook.” Tot haar verbazing vroegen de chefs om haar hulp.

Veganistische ‘foie gras’. Foto: Bobby Spier

Sinds kort geeft Marin kookcursussen en ontwikkelt ze veganistische maaltijden en menu’s voor restaurants en hotels op het eiland. “Ik vraag altijd naar de best verkopende gerechten en probeer deze veganistisch te maken.”

Zo werkt ze nu aan een veganistische foie gras (ganzenlever) voor een Belgisch restaurant. In haar eigen keuken test ze de recepten, waarna ze de chefs leert hoe deze te bereiden.

Leider
De Amerikaanse is net terug van een trip naar New York. Ze verwachtte dat daar het veganisme zodanig gegroeid was, dat het op iedere hoek van de straat te vinden zou zijn. “Maar dat was niet het geval. Dat zette me aan het denken. Misschien ligt Aruba wel heel erg voor. Ik denk echt dat Aruba een leider kan zijn in de wereldwijde veganistische beweging.”