Foto: Departamento Progreso Laboral

ORANJESTAD – Arubaanse professionals die in het buitenland wonen, worden door de regering opgeroepen om actief mee denken aan oplossingen voor onder meer de raffinaderij en het toerisme. Ook krijgen zij voorkeur bij vacatures op het eiland.

Premier Evelyn Wever-Croes over District 297

Er komt een online platform met de naam District 297, waar Arubanen in het buitenland ideeën kunnen aandragen voor lokale problemen. Zoals de raffinaderij in San Nicolas waar het herstartproject onlangs is stilgelegd.

Doel van het project is om gebruik te maken van de expertise van Arubaanse professionals in Nederland, de VS en andere landen, én om actief te werven voor de lokale arbeidsmarkt. Want velen blijven in het buitenland plakken na hun studie.  Aruba wil maar al te graag deze vaak hooggeschoolden terug.

Strenger met werkvergunning
Ze past daarom ook het werkvergunningsbeleid voor buitenlanders aan. Nu kijkt de overheid eerst of een lokale kracht beschikbaar is, dan pas komen buitenlanders in aanmerking voor een werkvergunning. Met de verandering kijkt de overheid ook eerst of er een Arubaan in het buitenland de baan wil dan wel een student die in de afstudeerperiode zit. Een buitenlandse werknemer krijgt dan alleen nog een vergunning voor de periode die de  Arubaanse student nodig heeft om het diploma te halen.

Bij de overheid hoeven ze echter niet gauw op een baan te rekenen. Want de ambtenarenstop (uitzondering kaderpersoneel) blijft van kracht. “De regering kan niet meer ambtenaren dragen”, aldus de Arubaanse premier.