Foto: John Samson

DEN HAAG – Nederland heeft er vertrouwen in dat Aruba binnen anderhalve maand alsnog haar overheidsfinanciën op orde krijgt. Dat zei staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijkrelaties) vrijdag na afloop van de Rijksministerraad. 


Staatssecretaris Raymond Knops na afloop van de Rijksministerraad

Op de valreep nog een kans
Staatssecretaris Knops was eerder van plan om de regering van het eiland een zogeheten ‘aanwijzing’ te geven. Dat valt op te maken uit een kopie van een geheime brief van de Nederlandse regering voor de Rijksministerraad.

Een aanwijzing is de zwaarste maatregel die Nederland kan nemen om premier Wever-Croes van Aruba te dwingen om de financiën op orde te krijgen.

In de geheime brief, die de vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten eerder deze week ontvingen, is op het laatste moment een handgeschreven paragraaf toegevoegd waarin vermeld wordt dat Aruba tot 30 april de kans krijgt.

Hongerstaking
Oud-premier Mike Eman ging in 2014 in hongerstaking nadat zijn regering een aanwijzing uit Den Haag kreeg over de financiële situatie van Aruba.