Foto: John Samson

ORANJESTAD – Aruba krijgt tot 30 april om met een begroting  te komen die voldoet aan de normen van College Aruba financieel toezicht CAft). Zo niet dat volgt een aanwijzing.

Dat stelt staatssecretaris Raymond Knops in een brief aan de Rijksministerraad die vandaag plaats heeft om hierover te besluiten. De Arubaanse regering hield al rekening met een aanwijzing maar probeert dat te voorkomen. De Arubaanse minister van Financiën gaat naar Nederland om het financieel reddingsplan te presenteren en hoopt op steun.

In de brief van Knops staan de bevindingen in het kort van de CAft over de begrotingen 2017 en 2018. Beide voldoen niet aan de normen. 2017 sluit met een tekort van 3,1% bbp in plaats van de norm 0,5%. Dit vanwege tegenvallende belastingopbrengsten en uitblijven van de heropening van de raffinaderij.

De begroting van 2018 moet nog naar het parlament en toont een tekort van 3,9% terwijl er eigenlijk een overschot van 0,5% bbp was bepaald. Hierdoor stijgt de totale schuld van Aruba naar 91% bbp.