ORANJESTAD – Uit het nieuwe beeldmateriaal dat door de familie van Mitch Henriquez aan het gerecht op Schiphol is voorgelegd, zou blijken dat de betrokken agenten door hadden dat hij geen wapen had. Dit zegt oud-Statenlid Desiree De Sousa-Croes van Aruba, die voor de zaak naar Nederland is gereisd. “Ze waren erop uit hem bewust pijn te doen.”

Het OM heeft in haar eis eerder deze week aangegeven dat de twee verdachte agenten niet verder gestraft moeten worden. De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes noemt de eis ‘pijnlijk’.

Straffen
De Sousa-Croes heeft vorige week de behandeling bijgewoond samen met de nabestaanden. “Ik ben donderdag samen met de familie uit de zaal vertrokken nadat zij hun vertrouwen in de rechtsgang hebben opgezegd.” Volgens haar blijkt uit het nieuwe beeldmateriaal – dat niet openbaar is gemaakt – dat de agenten eropuit waren om Henriquez ter plekke te straffen voor zijn gedrag.

“Je hoort duidelijk een agent zeggen: ‘Geen geintjes maken over dat je een wapen hebt’. Het was voor hen duidelijk dat Mitch een grap had gemaakt.” De Sousa-Croes zegt het opmerkelijk te vinden dat Henriquez niet eerst werd gefouilleerd. “Als iemand zegt dat hij een wapen heeft, dan lijkt mij dat juist het eerste wat je doet.”

“Het was voor de agenten duidelijk dat Mitch een grap had gemaakt.”

Nieuw dossier geweigerd
De Sousa-Croes zegt dat advocaat Richard Korver, die de zus en moeder van Mitch Henriquez vertegenwoordigt, had gevraagd of hij vandaag een nieuw medisch dossier kon indienen. “De rechter heeft dit geweigerd. Ze vinden dat er inmiddels genoeg waarheidsbevinding is gedaan.”

Begin deze week maakte de officier van Justitie bekend dat er geen straf wordt geëist. Ondanks dat het volgens het OM bewezen is dat Henriquez door buitensporig geweld door de politie kwam te overlijden. De agenten zijn volgens het OM al gestraft door de grote impact van de zaak en ook zijn ze door hun werkgever berispt.

‘Diepe wonden’
Premier Wever-Croes zegt dat de getuigenverklaringen in de zaak diepe wonden hebben opengetrokken. “Het is een uiterst pijnlijke zaak en net als de overgrote meerderheid van burgers ben ik verbaasd dat er geen straf wordt geëist, ondanks dat mishandeling is bewezen. Dat geeft een nare smaak.” Wever-Croes zegt de uitspraak van het gerecht dan ook met interesse af te wachten.

De Arubaanse Mitch Henriquez (42) overleed in 2015 nadat hij op het Haagse Parkpopfestival hardhandig door vijf agenten werd gearresteerd. Eerder had Henriquez geroepen dat hij een wapen bij zich had.