SCHIPHOL – Er zijn nieuwe beelden van de fatale arrestatie van Mitch Henriquez opgedoken, waar de officier van justitie naar eigen zeggen ‘geen weet van had’. Het gaat om originele beelden. In tegenstelling tot de beelden die het OM van de Rijksrecherche heeft gekregen zijn deze originele beelden volgens advocaat Richard Korver wel helder en goed verstaanbaar. 

Na maanden uitstel werd maandagochtend de strafzaak tegen de twee agenten die betrokken waren bij de dood van de Arubaanse Mitch Henriquez (42) weer hervat. Dat gebeurde in een zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.

“De Rijksrecherche heeft zelf een slechte compilatie van beelden gemaakt die duidelijk niet deugt”

De originele beelden die maandag in de rechtbank opdoken hebben de nabestaanden van Mitch Henriquez via een privé detective-bureau gekregen. Volgens hun advocaat Korver is op deze beelden ‘goed te zien dat Henriquez paars aanloopt tijdens de arrestatie’ en dat ‘de agenten elkaar angstige blikken toewerpen’.

Probleem bij Rijksrecherche 
Hoe het kan dat Rijksrecherche niet over deze beelden beschikt is de vraag. Volgens Korver brengt ‘dit een probleem aan het licht’. “De Rijksrecherche heeft een slechte compilatie van beelden gemaakt die duidelijk niet deugt.” De advocaat zei dat hij de beelden maandag nog als processtuk kan indienen. Hij wil dat OM originele beeld- en geluidsbestanden nader onderzoekt.

De rechtbank gaf Korver toestemming om de beelden als processtuk in te dienen, maar besloot niet de zaak aan te houden.

Uitspraak over een week
De Arubaanse Mitch Henriquez (42) overleed in 2015 nadat hij op het Haagse Parkpopfestival hardhandig door vijf agenten werd gearresteerd. Eerder had Henriquez geroepen dat hij een wapen bij zich had.

Het OM besloot twee van de vijf agenten te vervolgen. Zij staan terecht voor zware mishandeling met de dood als gevolg. Maar de agenten kunnen ook nog veroordeeld worden voor het zwaardere doodslag. Naar verwachting doet de rechter 20 november een uitspraak.