Foto: RvIG

DEN HAAG – Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen dat staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) snel met ‘praktische oplossingen’ komt voor SintMaartenaren die zich niet kunnen inschrijven bij gemeenten.

Haarlem en Leiden schrijven de evacués niet in, omdat ze geen bewijs van uitschrijving hebben. De oppositiepartijen vragen zich af of het wel redelijk is om dat te eisen. Na de verwoesting door orkaan Irma, was het haast onmogelijk om aan een bewijs van uitschrijving te komen.

De gesprekken die bij asielzoekerscentra gevoerd worden met de Sint-Maartenaren, zijn erop gericht dat hun toekomst op het eiland ligt en niet in Nederland. Dat is de lijn die BZK hanteert in de gesprekken met de gemeenten.

Gelijke behandeling voorop
De SP wil dat Knops samen met de regering van Sint-Maarten op zoek gaat naar ‘praktische oplossingen’, om desnoods het bewijs van uitschrijving alsnog te regelen.

“Dat hun toekomst op Sint-Maarten ligt, wil niet zeggen dat als ze niet hetzelfde behandeld worden als ze hier zijn”, zegt Ronald van Raak (SP) over de weigering van de gemeenten. “Volgens mij zijn daar heldere regels over en elke gemeente moet zich daaraan houden. Het is heel gek dat je als Sint-Maartenaar moet gaan shoppen welke, welke niet.”

Oppositiepartij Denk vindt dat ‘alle administratieve problemen’ nooit een inschrijving van hulpbehoevenden in de weg mogen staan. Óók niet voor de “mensen die op Sint-Maarten op het moment geen toekomst hebben”, aldus Kamerlid Tunahan Kuzu.

Ook GroenLinks heeft moeite met de weigerende gemeenten en eist opheldering. “Als er een tijdelijke aanpassing in de papierwinkel voor nodig is, moet dat gebeuren. Ik wil van de staatssecretaris horen hoe groot dit probleem is en wat de plannen zijn”, aldus Liesbeth van Tongeren, die ook een ‘fatsoenlijke oplossing’ wil zien.

Van Tongeren hoort verhalen dat er in Amsterdam-Zuidoost, ‘de Bijlmer’, dakloze gezinnen bij familieleden en vrienden logeren. “Waarschijnlijk zonder een inkomen. In een heel gezin levert dat best wel gedoe op. En je wil dat kinderen gewoon naar school gaan.”

Coalitie: geen recht op een huis
De ontmoedigende lijn van BZK krijgt steun van coalitiepartijen VVD en CDA. Inschrijven is een recht, maar Sint-Maartenaren moeten niet verwachten dat ze huisvesting kunnen eisen, want ook voor andere burgers in Nederland is dat niet vanzelfsprekend, is de gedachte van de coalitiepartijen.

“Als mijn huis in Middelburg afbrandt en ik ga naar Alkmaar, hoeft de gemeente dat niet te regelen”, aldus VVD’er André Bosman. Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) reageert in dezelfde strekking. “Als ik nu vanuit Groest naar Ede ga, dan kan ik ook niet zomaar zeggen van: ik wil hier een huis hebben.”

Bosman (VVD) vindt dat Sint-Maarten een eigen verantwoordelijkheid heeft. “Het blijft een autonoom land. Maar wel met een Koninkrijkspaspoort, waardoor mensen denken: als het misgaat, kunnen we naar Nederland. Zo werkt dat niet.”

Debat
De Tweede Kamerleden van de verschillende partijen hebben vorige week gezamenlijk om een reactie gevraagd van de staatssecretaris over de opvang in Nederland. Ze hebben verschillende vragen gesteld en willen cijfers en feiten zien.Dinsdag wordt in de Tweede Kamer over de begroting voor Koninkrijksrelaties gedebatteerd. GroenLinks en SP willen dan ook duidelijkheid over de situatie van de dakloze Sint-Maartenaren in Nederland en over de wederopbouw op Sint-Maarten en in de Caribische gemeenten.