Foto: Tropenmuseum - Expositie 'Heden van het slavernijverleden'

AMSTERDAM – Is een nationaal slavernijmuseum wel haalbaar in Nederland? Om dat te onderzoeken heeft de gemeente Amsterdam 100.000 euro gereserveerd op de conceptbegroting van 2018, volgens GroenLinks raadslid Simion Blom. 

‘Een belangrijke stap’, zo noemt Blom het besluit. Tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij afgelopen juli diende GroenLinks samen met SP en de PvdA bij het Amsterdamse college een voorstel in om te onderzoeken hoe een nationaal museum slavernijverleden in Amsterdam opgericht kan worden.

Nieuw museum wel nodig?
De voorgenomen investering van de gemeente Amsterdam is interessant, zeker gezien wat er al ligt als het gaat om musea-aanbod over het slavernijverleden van Nederland.

Zo lanceerde het Tropenmuseum deze maand de expositie ‘Heden van het Slavernijverleden’ en is het Rijksmuseum, net als het Tropenmuseum, van plan om in 2020 met een vaste tentoonstelling te komen.

‘Heden van het Slavernijverleden’ is interactief om ‘bezoekers na te laten denken’ – Foto: Tropenmuseum

Net als Anne Frank Huis
Volgens Blom ‘kunnen bestaande exposities en een nationaal slavernijmuseum elkaar juist heel goed aanvullen’. “Juist door dit soort exposities kan de belangstelling van bezoekers worden opgewekt, voor verdieping is er dan het nationale slavernijmuseum.”

“Je moet het vergelijken met zoiets als een expositie over de Tweede Wereldoorlog en als je daar meer over wil weten, kun je altijd naar het Anne Frank Huis.”

Het Tropenmuseum zegt ‘met belangstelling uit te kijken naar het resultaat van het haalbaarheidsonderzoek’ en ‘als het zover is zeker samen te willen werken’.

Toenemende belangstelling
Harde cijfers zijn er nog niet, maar het Tropenmuseum ziet wel een ‘toenemende belangstelling in de maatschappij’ voor het thema slavernij. “We zien in de samenleving een actuele discussie rond dit thema. Het leeft.”

“Wij willen dat het slavernijverleden en haar erfenissen in de hedendaagse maatschappij verder zichtbaar en bespreekbaar worden. De groeiende interesse voor dit onderwerp vanuit collega-musea moedigen wij dan ook aan.”

In november stemmen
In november wordt er in de Amsterdamse gemeenteraad gestemd over het wel of niet investeren van 100.000 euro in een onderzoek naar de haalbaarheid van een nationaal slavernijmuseum.

De Amsterdamse GroenLinks-raadslid Simion Blom voorziet geen problemen: “ik denk dat het er wel doorheen komt.”

In het buitenland

Smithsonian Museum for African and African-American History and Culture in Washington – VS – werd in september 2016 opgericht. Directeur Lonnie Bunch spreekt van ‘een groot succes’. “Het eerste jaar kwamen er al twee keer zoveel bezoekers meer dan we hadden verwacht”, zei hij tijdens een conferentie in het Tropenmuseum.

Kura Hulanda slavernijmuseum in Willemstad – Curaçao – werd in 2000 door filantroop Jacob Gelt Dekker opgericht en wordt veelvuldig door scholen en toeristen bezocht.

International Slavery Museum in Liverpool – Engeland – werd in 2007 geopend om de gevolgen van de slavenhandel voor de wereld van toen en nu te laten zien. Het museum ligt in Albert Dock, naast het droogdok waar in de achttiende eeuw slavenschepen werden omgebouwd en gerepareerd.

Slave Lodge Museum in Kaapstad – Zuid-Afrika – bestaat sinds 1998 en is een vast onderdeel in het curriculum van de scholen in Zuid-Afrika.