ORANJESTAD – De kans is groot dat de nieuwe Arubaanse regering Nederland om hulp vraagt voor een financiële doorlichting en corruptieonderzoek van de Arubaanse overheid.

Dat blijkt uit een gesprek met beoogd premier Evelyn Wever-Croes, leider van politiek partij MEP. Haar partij neemt nu als grootste partij deel aan de formatiegesprekken.

Tekst gaat verder na de video


Door Sharina Henriquez

Tijdens de informatieuitwisseling met de informateur is aan het licht gekomen dat het vorige kabinet een miljoenengat (op zijn minst 195 miljoen gulden) achterlaat, terwijl dat eigenlijk een overschot had moeten zijn. De informateur heeft inmiddels verslag gedaan aan de gouverneur, die nu een formateur moet gaan aanstellen voor de werkelijke formatie van het kabinet. Meestal wordt dat de beoogde premier.

‘Donkere wolk’
“Er is zo’n donkere wolk over het imago van Aruba in het Koninkrijk”, zegt Wever-Croes. “Dat moeten wij herstellen. En als we dat hebben hersteld dan kunnen we praten over de toekomst. Nu zitten we in een benadeelde positie. De schuld is te hoog, we hebben een financiele curatele, we doen weinig aan corruptiebestrijding, we hebben een koninklijk besluit over integriteit onderweg of eigenlijk verdiend. We zitten nu niet in een goede positie om iets te bepalen over de staatkundige status van Aruba in het Koninkrijk.”

Dat ze wil breken met het beleid van de huidige regering van Mike Eman, lijkt duidelijk. Eman ging in 2014 zelfs in hongerstaking als protest tegen inmenging van Nederland in de Arubaanse financiën.

Ze vindt dat Aruba eerst zelf haar zaken op orde moet stellen. “We moeten niet gaan aankloppen bij Nederland voor vanalles.” Maar tegelijkertijd stelt ze dat het eiland in grote financiële problemen zit en dat Aruba dus wel hulp van Nederland daarbij nodig heeft.

Zachte lening
Een snelle oplossing ziet zij als Aruba een ‘zachte lening’ kan krijgen ofwel herfinanciering van de schulden tegen een lagere rente. Daarvoor moet Nederland wel garant staan. In 2011 kwamen beide landen dit al overheen in het Witte Donderdag-akkoord (samenwerkingsprotocol Aruba-Nederland). Maar het akkoord is nog steeds niet uitgevoerd omdat Aruba niet aan de voorwaarden voldoet. Als premier wil Wever-Croes opnieuw met Nederland gaan onderhandelen over het akkoord.