Buiten het parlementsgebouw lopen de spanningen hoog op - foto:

Buiten het parlementsgebouw lopen de spanningen hoog op – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Met een meerderheid van dertien tegen acht is de wet voor Arubaanse financieel toezicht (Caft) door de Staten van Aruba aangenomen. Binnen de Statenzaal maar vooral buiten het parlementsgebouw was het zeer onrustig.

Voor aanvang van de openbare vergadering is het al druk voor de publieksingang van het parlementsgebouw. Aanhangers van regeringspartij AVP en oppositiepartij MEP zijn massaal komen opdagen. Op een gegeven moment wordt er geduwd en getrokken en begint iemand met pepperspray in het publiek te spuiten. Een persoon moet hiervoor naar het ziekenhuis voor behandeling.

Ariën Rasmijn met fractieleiders Rene Herdé, Andin Bikker en Evelyn Wever-Croes

Geschreeuw
Eenmaal als de vergadering van start gaat blijft het rumoerig. Toespraken van Statenleden gaan gepaard met veel geschreeuw vanuit het publiek. Zowel op de tribune als in de zaal houden politieagenten de wacht, maar Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp wil de zaal niet ontruimen.

Ondertussen begint het buiten het parlementsgebouw steeds onrustiger te worden. Meerdere vakbonden hebben via aan de oppositie gebonden media mensen opgeroepen op om naar de Staten te komen. Hun eis aan de Statenvoorzitter om de vergadering te schorsen en hen te spreken wordt niet gehoord. Laat in de middag wordt voor de hoofdingang van het parlement een kookpunt bereikt. De deur wordt stukgetrapt en een politieagent raakt gewond voordat de vakbondsleiders de groep kunnen bedaren.

Grimmig
In de Statenzaal wordt de sfeer steeds meer gespannen naarmate het buiten grimmiger wordt. Tijdens het debat beschuldigt de fractie van oppositiepartij MEP het kabinet ervan de financiële autonomie van Aruba aan Nederland in te willen leveren met het invoeren van het Caft. Bovendien zou de wet tal van fiscale maatregelen met zich brengen die vooral burgers zouden treffen terwijl de regering zelf volgens MEP nauwelijks hoeft in te leveren.

PDR is ook tegen, in lijn met de motie van wantrouwen die partijleider Andin Bikker in mei tijdens het begrotingsdebat heeft ingediend. De AVP-fractie daarentegen voert aan dat het College voor de nodige controle en verantwoording zou zorgen, terwijl premier Mike Eman het Caft een tijdelijke maatregel noemt totdat de begroting over een paar jaar in evenwicht komt.

Dit in tegenstelling tot een Rijkswet Cft of een Algemeen Maatregel van Rijksbestuur die permanente toezicht met zich mee zouden brengen. Volgens Eman heeft zijn regering permanente toezicht met deze wet juist afgewend. Om daar luister bij te zetten wordt een nota van wijziging toegevoegd aan de wet waarin onder meer het College zelfs een nieuwe naam kreeg: het College Arubaans Tijdelijk Financieel Toezicht. De wet wordt door de meerderheidsfractie van dertien aangenomen.

Een electronische wegwijzer werd in brand gestoken door manifestanten. Foto: Ariën Rasmijn

Een electronische wegwijzer werd in brand gestoken door manifestanten – foto: Ariën Rasmijn

De MEP-fractie zweert de wet internationaal aan de kaak te stellen. Ook zou Statenvoorzitter Lopez-Tromp volgens partijleider Evelyn Wever-Croes een gewapende knokploeg in het gebouw hebben toegelaten die haar en andere fractieleden in opdracht van Lopez-Tromp bedreigd. De Statenvoorzitter ontkent. Zij stelt dat de aan MEP gebonden radiozender Top FM aanhangers heeft opgeroepen om haar bij haar woning op te wachten.

Arrestaties
Na het debat loopt de sfeer buiten het parlement echt uit de hand. Ruiten en deuren werden ingegooid en een grote wegwijzer in brand gestoken midden op de boulevard voor het parlement. Rond half negen ‘s avonds weet de politie de rust terug te brengen. Meerdere mensen zijn gearresteerd.

Door Ariën Rasmijn