Foto: Hazeld Durand

THE BOTTOM – De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk zei tijdens zijn afscheidstoespraak op Saba dat een goede organisatie van het reilen en zeilen op het eiland dé manier is om meer steun van de Nederlandse ministeries te krijgen. “Maak uw eigen zaken op orde en zorg dat het geld goed besteed wordt”, zei hij toen hem gevraagd werd wat voor advies hij bij zijn vertrek aan het Caribisch Nederlandse eiland kon geven.

Plasterk maakt een afscheidsronde over alle zes eilanden, nu zijn ambtstermijn als minister er bijna op zit.

Sociale Zaken
Plasterk heeft gemerkt dat er ontevredenheid is over het langzame tempo waarin bepaalde beslissingen voor de eilanden opschieten en benadrukt dat “het verbeteren van het onderwijs en de gezondheidszorg ook een verbetering is van de kwaliteit van leven van mensen die in armoede leven”.

Hij merkt op dat er in Nederland lange debatten zijn geweest om het sociale minimum vast te stellen, een stap die voorgaande regeringen niet wilden nemen. “Het is ook niet makkelijk want als we denken aan het sociale minimum in termen van voordelen, kan je dat alleen zien binnen de context van de vergelijking met het minimum loon”, zei hij.

Bovendien moet het minimum loon niet verhoogd worden zonder de private sector te raadplegen, aldus de minister. “Wat betekent dit voor het zakenleven, want je wilt de economie ook niet schaden, dus je moet het stap voor stap doen, maar de boodschap is duidelijk dat we hiermee zo snel mogelijk mee moeten opschieten”, merkte hij op.

Voortgang
Hoewel erkend wordt dat de overheden op de eilanden gefrustreerd zijn over sommige zaken, adviseerde hij alle betrokkenen om niet op te geven. “Wat we niet moeten doen is zeggen dat we niets doen omdat het niet onze schuld is, en vragen waarom Den Haag het niet oplost.”

Hij zei dat dit alleen nog meer weerstand bij de ministeries oproept. “Uiteraard moet u politieke debatten voeren in de Eilandsraad, maar hou het zakelijk en maak het niet te persoonlijk, vecht niet te lang want aan het eind van de dag begrijpen de mensen het niet meer.”

Hij erkende dat Saba een paradijselijk eiland lijkt te zijn maar dat niet alles zo makkelijk gaat als het lijkt. Toch complimenteerde hij Saba voor de geboekte vooruitgang, waarbij hij terugkeek op zijn eerste bezoek vier jaar geleden in zijn functie van minister van Koninkrijksrelaties.

Hij merkte op dat op 20 augustus zijn regering de langst zittende regering is sinds de vrije verkiezingen van 1917, “en hiermee zal ik waarschijnlijk de langst zittende minister van Koninkrijksrelaties zijn.”