Foto: Pieter Hofmann

ROTTERDAM – Op het World Port Tournament (WPT) is vandaag uitgebreid stilgestaan bij de Curaçaose Dia di Bandera (Dag van de Vlag). Het WPT is het grootste honkbaltoernooi van Europa. Voor aanvang van de wedstrijd Nederland-Curaçao ligt op alle 3.000 stoelen een Curaçaos vlaggetje om sfeer te creëren.

Diverse hoogwaardigheidsbekleders houden een toespraak en wonen de wedstrijd bij. Onder hen gevolmachtigd minister Anthony Begina en minister van Financiën (annex honkbalfanaat) Kenneth Gijsbertha.


Een reportage door Pieter Hofmann

Diverse dans- en zangacts zorgen voor de muzikale omlijsting. Voor de wedstrijd speelt een brassband op het veld. De Curaçaose spelers vergapen zich aan de danseressen of filmen het tafereel op hun telefoon. Enkele spelers van Nederland wagen zich zelfs aan een dansje voor de dugout.

Beeldvorming
Toernooidirecteur Paddy Roomer hoopt met de viering bij te dragen aan meer saamhorigheid. “Ik zou wel een andere beeldvorming van Curaçao naar Nederland en andersom willen zien. Weet je, we zijn allemaal hetzelfde”, zegt hij. “Het gaat er uiteindelijk om dat je elkaars talent onderschrijft, en daar is heel veel van op de eilanden. Mensen spreken vier talen, dat alleen al is iets bijzonders.”

In de wedstrijd tegen Nederland leidt Curaçao lange tijd (0-2), maar Oranje dwingt een verlenging af (2-2). In de knotsgekke extra innings wint Nederland uiteindelijk met 10-7.