Foto: NTR

AMSTERDAM – Kunnen zwarte mensen witte mensen racistisch behandelen? Steeds meer activisten in Nederland, waaronder Antilliaanse Nederlanders, laten een duidelijke ‘nee’ horen.

“Wij hebben niet het systeem om witte mensen uit te sluiten of te onderdrukken”, legt de Curaçaos Nederlandse activist Leroy Lucas (40) uit. Hij is niet de enige Antilliaan die er zo over denkt:


Een reportage door John Samson en Natasja Gibbs

De vraag of reverse racism wel of niet bestaat, houdt Nederland de afgelopen dagen flink bezig sinds het boek ‘Hallo Witte Mensen’ van theatermaakster Anousha Nzume (Afrikaanse roots) eind april verscheen. De ‘handleiding’ van hoe er met zwarte mensen moet worden omgegaan krijgt een storm van kritiek in de media.

In totaal verschenen er in een paar dagen tijd tientallen negatieve columns en online reacties over Nzume’s boek. “Het is de meest pure vorm van groepsdiscriminatie die ik in lange tijd heb gezien”, schrijft een redacteur van de The Post Online. De schrijfster zegt zich onterecht aangevallen te voelen en weigert verder in debat gaan over haar boek. “Het enige wat ik wilde was een hand uitreiken.”

Verkeerd begrip van racisme
De Curaçaos-Nederlandse rapper en activist Darryl Danchelo (29) vindt dat veel mensen in Nederland de definitie van racisme niet begrijpen. “Racisme gaat over onderdrukking. Als wit persoon word je op geen enkele manier onderdrukt of benadeeld door het systeem. Dus reverse racism bestaat niet. Natuurlijk kan ik vreselijke dingen over witte mensen zeggen, maar dat is nog steeds niet racistisch.”

Discussiëren hierover wil Danchelo eigenlijk ook niet meer. “Ik ga geen verantwoording meer geven over iets dat niet bestaat. Het heeft gewoon geen zin. We gaan ook niet in debat over of het gras groen is. Gras is groen. Punt.”

Racistisch systeem
Leroy Lucas weet nog heel goed hoe hij als zwart kind werd benadeeld door ‘het systeem in Nederland’. “Tegen mij werd op de basisschool gezegd dat ik naar de Lomschool moest [speciaal onderwijs, red.], terwijl mijn cito-toets uitwees dat ik een havo/vwo-niveau beheerste. Maar dat paste niet bij hun beeld van een zwart kind.”

Danchelo wijst ook op andere racistische eigenschappen van ‘het systeem’ op dit moment in Nederland. “Politiecontroles waarbij etnisch wordt geprofileerd, sollicitatieprocedures, honderd procent controles maar ook een lening of een hypotheekaanvraag bij de bank, het zijn allemaal situaties waarin onder andere zwarte mensen het extra moeilijk hebben. Een wit persoon kan daar niet over in discussie gaan simpelweg omdat die niet weet wat het is.”

Voor het eerst besproken
De vraag ‘kunnen zwarte mensen racistisch zijn?’ is een vraag die nog niet in de Nederlandse media is besproken. Daarom gaan Darryl Danchelo en Leroy Lucas zondag 7 mei in het NPO Radio 1-programma Kwesties hierover in debat.