Demonstranten vinden Michiel de Ruyter geen held | Foto: Pieter Hofmann

Demonstranten vinden Michiel de Ruyter geen held | Foto: Pieter Hofmann

AMSTERDAM – In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam werd gisteravond de voorpremière van de film Michiel de Ruyter gehouden. Tientallen mensen hebben tegen de film geprotesteerd, omdat die het Nederlandse slavernijverleden verzwijgt. De politie hield de demonstranten gescheiden van een groep mariniers.

De gemoederen op internet liepen voorafgaand aan de vertoning hoog op. Marinier Bert: “Wij zijn ervoor om te zorgen dat iedereen een leuke avond heeft.” Oud-marinier Roy wil best in discussie met de demonstranten, maar knapt af op hun eigengereidheid.

Pieter Hofmann was bij de demonstratie

Zeeschurk

Roy doelt op meerdere sprekers die De Ruyter inspanningen voor de Nederlandse staat hekelen. Zij noemen De Ruyter een zeeschurk en een oorlogscrimineel. De Ruyter wordt gezien als de stichter van het marinierskorps.

Slavenleed

Alex van Stipriaan, hoogleraar Caraïbische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, zegt dat De Ruyter loyaal was aan Nederland en goed op de hoogte van het leed van Afrikaanse slaven. “Hij moet duizenden slaven hebben gezien in elke hoedanigheid.”

Geschiedvervalsing

Het verheerlijken van De Ruyter is geschiedvervalsing, vindt Leroy Lucas, vanavond één van de sprekers. Dat raakt hem in zijn Nederlanderschap, vindt hij. “Het residu van de slavernij is er nog. Dat zie je ook bij deze film. Je wilt een verhaal maken, prima. Zorg dan dat je alle kanten belicht. Nu maak je er een wit feestje van. Maar dit is toch ook mijn land en geschiedenis?” In zijn speech riep Lucas op tot een open dialoog over de samenleving.

Door Pieter Hofmann