John Leerdam (rechts) met cast Snorder

John Leerdam (rechts) met cast Snorder

AMSTERDAM – In zijn nieuwe theatersoap Snorder* wil theatermaker John Leerdam met humor barrières tussen bevolkingsgroepen wegnemen. Hij doet dit met een zesdelige soap waarin een illegaal taxibedrijf in Amsterdam Zuidoost centraal staat.

“Alle issues waar de Nederlandse samenleving mee kampt komen daar voorbij”, aldus Leerdam.

John Leerdam in Dichtbij Nederland met Naeeda Aurangzeb

Leerdam wil dat mensen door zijn nieuwe voorstellingen nadenken over de ontwikkelingen in Nederland en thema’s als racisme en het omgaan met verschillende culturen aanstippen: “Ik zag dat de discussie polariseerde en vond het tijd om via kunst en cultuur een positieve impuls te geven. Het negativisme moet ophouden.”

“Het is lachen gieren, brullen, maar tegelijkertijd moeten we met beide benen op de grond staan en de problemen oplossen. We moeten niet met onze rug tegen elkaar staan, maar met de handen in elkaar.” Geïnspireerd door de tv-serie Taxi met Danny de Vito uit begin jaren tachtig, bedacht Leerdam dat een taxibedrijf een mooi uitgangspunt is om te kijken naar de samenleving. Centraal staat daarbij ondernemer Diana en de perikelen die zij meemaakt met haar bedrijf en met haar studerende kinderen.

Elke aflevering komt een actueel thema aan bod. Zo komt er een zwarte sinterklaas voorbij en in deel 2 veroorzaakt een Chinees paar consternatie dat grote hoeveelheden melkpoeder wil vervoeren met het snordersbedrijf. In elke aflevering zitten naast de vaste spelers ook enkele bekende gastspelers als Humberto Tan, Raymi Sambo en Quintis Ristie.

* een snorder is een illegale taxi, ontstaan omdat reguliere taxibedrijven in Amsterdam Zuidoost mijden. Hierdoor is een markt ontstaan voor goedkopere en illegale taxi’s. Vergelijkbaar met Uber.

door Jamila Baaziz