Passagiers wachten bij het inchecken op Flamingo Airport – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Een luchtverbinding met de regio is voor Bonaire van levensbelang. Zonder zo’n verbinding raakt Bonaire geïsoleerd en blijft een deel van de toeristen weg. Nu de crisis bij Insel Air afgelopen weekend een dieptepunt bereikte door het aan de grond houden van een groot deel van de vloot, wordt op Bonaire de roep om een eigen oplossing sterker. Het eiland is de vertragingen en annuleringen meer dan zat.

De Bonaire Business & Employers Association (BBE) is met het meest concrete voorstel gekomen: richt een brede commissie op om op zo kort mogelijke termijn de problemen op te lossen: ‘liever gisteren dan vandaag’. Het idee is inmiddels omarmd door zowel coalitiepartij MPB als oppositiepartij PDB.

Dringende oproep
Het Rijk en de lokale overheid moeten actie ondernemen, schrijft het bestuur van de BBE in een ‘dringende oproep’ aan zowel lokale als Haagse gezagsdragers, drie ministeries en betrokken instanties op Bonaire.

Er moet nu snel gehandeld worden, zegt voorzitter Anja Romeijnders. “We hebben het probleem keer op keer aangekaart. Er moet nu eindelijk een goede oplossing komen. We hebben onze brief ook gestuurd naar twee hoge functionarissen van de directie luchtvaart van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij hebben kennis van luchthavens als Schiphol, vliegveld Lelystad en Eelde. We hopen dat ze ons daarmee op korte termijn kunnen helpen.”

De MPB trok vorig jaar als oppositiepartij aan de bel. Nu de partij in de coalitie zit, vraagt Milena Silberie namens de fractie om binnen drie weken een commissie samen te stellen met deskundigen uit het toerisme en de luchtvaart en liefst ook een financieel deskundige. Die moet binnen twee maanden met een plan voor de korte termijn komen en binnen acht maanden voor de lange termijn.

Minder toeristen
“Er moet een betrouwbare, maar ook veilige verbinding zijn”, aldus Romeijnders, verwijzend naar de signalen over gebrekkig onderhoud bij Insel Air. “De verbinding tussen de ABC-eilanden is voor Bonaire het belangrijkst. Veel toeristen kiezen ervoor om via Curaçao of Aruba naar Bonaire te komen in plaats van rechtstreeks. Die toeristen raken we steeds vaker kwijt door de vertragingen en annuleringen.”

Dat is schadelijk voor de economie en voor de ambities die Bonaire heeft op het gebied van toerisme. Een publiek-private partnerschap is volgens de ondernemersvereniging de meest logische aanpak.

Het oprichten van een eigen maatschappij wordt niet uitgesloten. “Ook al zal dat niet direct kostendekkend zijn, we kunnen er wel naar kijken. De overheid kan met een garantie bijdragen.” Ook het Rijk heeft hierin een verantwoordelijkheid: “Net zoals Curaçao nu zegt dat Insel Air van landsbelang is.”

Laks
Oppositiepartij PDB vindt het Bestuurscollege laks. “Wordt wakker en doe iets”, zegt ex-gedeputeerde Clark Abraham. Het BC zei eerder achter de schermen al te onderzoeken of er alternatieven zijn voor Insel Air, maar heeft nog niets concreets gepresenteerd.