Foto: John Samson

DEN HAAG Nabestaanden van Mitch Henriquez zijn met een procedure begonnen om alle vijf agenten die betrokken waren bij diens dodelijke arrestatie, alsnog voor de strafrechter te krijgen. De procedure is officieel in gang gezet bij het gerechtshof in Den Haag, meldt de advocaat van de familie.

De Arubaanse toerist overleed in juni 2015 door buitensporig geweld, toegepast door politieagenten bij zijn arrestatie. Daarbij werd de zogeheten nekklem gebruikt. Toen Henriquez buiten bewustzijn raakte, hebben de agenten verzuimd medische zorg te laten verlenen. Hij is de volgende dag in het ziekenhuis overleden.

Honderden mensen houden samen met nabestaanden van Mitch Henriquez een stille tocht door Den Haag in de zomer van 2015 - foto: John Samson

Honderden mensen hielden samen met nabestaanden van Mitch Henriquez een stille tocht door Den Haag in de zomer van 2015 – foto: John Samson

Justitie vervolgt nu twee van de vijf betrokken agenten. Zij moeten in april voor de rechtbank verschijnen. Om de vervolging van de andere drie agenten af te dwingen, heeft advocaat Richard Korver een zogenoemde artikel 12-procedure gestart. Het gerechtshof zal moeten toetsen of Justitie de zaak in zijn geheel bij de strafrechter moet behandelen.

‘Genoeg gronden voor vervolging’
Volgens advocaat Richard Korver is het ‘zeer verdedigbaar’ om de drie andere agenten te vervolgen voor doodslag, dood door schuld en zware mishandeling. Alle vijf agenten moeten, als het aan de nabestaanden ligt, ook vervolgd worden voor het in hulpeloze toestand achterlaten van Henriquez.

Een aangifte voor meineed door betrokken politieagenten loopt nog. Korver verwacht dat de artikel 12-procedure nog dit jaar behandeld wordt.