Foto: De Kinderombudsman

HILVERSUM – De situatie rond kinderrechten in de Caribische gemeenten is zorgelijk, vindt de Kinderombudsvrouw tijdens haar bezoek aan de eilanden. De problemen spelen zich vooral af rond armoede, onderwijs en huiselijk geweld.

“Europees Nederland moet haar verantwoordelijkheid nemen”, stelt Kalverboer op NPO Radio 1. Zij ziet dat overheden en instanties nog steeds naar elkaar wijzen, zonder veel verantwoordelijkheid te nemen.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer bij ‘Kwesties’ op NPO Radio 1

Een rapport van Unicef uit 2013 concludeerde dat het Kinderrechtenverdrag op verschillende punten wordt geschonden op Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer op Saba – foto: Kinderombudsman

Armoede
De gevolgen van armoede zijn groot, merkt ze. “Er is heel veel ongelijkheid, ten opzichten van de Nederlandse situatie”, zegt Kalverboer tijdens haar bezoek. Alleenstaande moeders kunnen bijvoorbeeld moeilijk naar de rechter stappen om alimentatie op te eisen. “Ze hebben vaak twee banen, waardoor ze heel vaak in de knel komen. Ze kunnen zelfs de kinderen niet naar school brengen, want ze gaan al om 6.00 uur ’s ochtends de deur uit.”

Ook het probleem rond huiselijk geweld valt haar op. “De kinderen zelf vertellen daar niet makkelijk over, omdat ze heel loyaal naar de ouders toe zijn. Maar ze vertellen wel dat andere kinderen het meemaken.”

Eerste bezoek aan Caribisch Nederland
Het is voor het eerst dat een Nationale Kinderombudsman een bezoek aflegt aan de drie Caribische gemeenten. Kalverboer bezoekt tussen 17 en 24 november onder meer scholen, de jeugdhulp en bestuurders. Zij wil vooral met kinderen zelf te praten.