Eduard Braam | Foto: Dick Drayer

Eduard Braam | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Onafhankelijk Statenlid en arts Eduard Braam gaat zijn zetel voorlopig niet teruggeven aan de PAR. Per onderwerp kijkt hij of hij met de coalitie of oppositie mee stemt. Braam sluit een oppositionele samenwerking met de partijen MFK en Kòrsou di nos Tur niet uit, maar zegt dat dat niet ‘in de lijn der verwachting ligt en logisch is’.

De omstreden politicus kwam onder vuur te liggen toen hij tijdens de formatie van een nieuw kabinet tussen MAN (4), PAR (4), PNP (2) en UKH (1) van Omayra Leeflang besloot uit de PAR te stappen. Daardoor miste die combinatie van vier partijen op een zetel na, de meerderheid.

Eduard Braam in gesprek met Dick Drayer

Zedendelict
In de consternatie die daarna ontstond, werd bekend dat Braam in 2003 veroordeeld was wegens een zedendelict. De arts zou zich in Nederland vergrepen hebben aan een voormalige patiënt. Braam reageerde fel en dreigde de journalist die het naar buiten bracht wegens smaad aan te klagen. Dat dreigement trekt hij nu weer in, nadat het vonnis boven tafel kwam.

De PAR heeft zich nu gedistantieerd van haar voormalige partijvoorzitter en aangegeven dat zij niet op de hoogte was van deze veroordeling. “Dat klopt niet, ik heb dat in november 2006 meegedeeld toen ik toetrad tot de PAR”, zegt Braam. “Ik ben weliswaar veroordeeld voor ontucht, maar ik kreeg geen straf. Ik had haar al anderhalf jaar niet meer onder behandeling. De PAR vond dat toen ook geen probleem meer.”

Formatie
De affaire Braam kost PAR niet alleen een zetel, maar ook een ministerspost. De MAN (4), PAR (3) en PNP (2) nam daarop Pueblo Soberano (2) weer in genade aan, zodat de coalitie weer op de minimale vereiste van elf zetels staat.

Vandaag moeten de namen van beoogde ministers bij formateur Kenneth Gijsbertha worden ingeleverd. MAN krijgt de post van Algemene Zaken, waartoe zowel het premierschap (Hensley Koeiman) als de statenvoorzitter en de gevolmachtige minister in Den Haag toe behoren. De blauwe partij krijgt ook Financiën en Onderwijs. PAR behoudt Economische Zaken en krijgt Volksgezondheid. PNP behoudt Verkeer en Ruimtelijke Ordening en krijgt Justitie. Pueblo Soberano moet het doen met Bestuur en Planning en Sociale Zaken.

Door Dick Drayer