Foto: José Manuel Dias

DEN HAAG – De Rijksministerraad ziet geen reden om in te grijpen op Curaçao. Dat heeft demissionair minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) vandaag gezegd na afloop van de Rijksministerraad.

“Het ontbinden van de Staten en uitschrijven van verkiezingen was rechtmatig. De gouverneur heeft dat terecht bekrachtigd.” Volgens de bewindsman is er geen inhoudelijke reden voor de Rijksministerraad om naar aanleiding van een landsbesluit in te grijpen. “De kiezers van Curaçao kunnen zich nu over de situatie uitspreken.” Die vinden plaats op 28 april.

Ronald Plasterk in gesprek Pieter Hofmann

Blok van 12
Recentelijk verloor de regering van Hensley Koeiman de meerderheid in de Staten van Curaçao. Koeiman ontbond daarop het parlement en schreef verkiezingen uit. Het zogeheten Blok van 12, een nieuw gevormde meerderheid van Statenleden onder leding van MFK-leider Gerrit Schotte, wil echter regeren zonder tussenkomst van nieuwe verkiezingen.

Het Blok van 12 wilde heel graag de eigen standpunten toelichten tijdens de Rijksministerraad, maar die mogelijkheid biedt de wet niet. Plasterk benadrukte dat het daarbuiten wel mogelijk is om een gesprek met hem als minister te voeren.

Daar heeft de nieuwe meerderheid geen behoefte aan, liet Gerrit Schotte eerder weten. Wel overweegt het Blok van 12 om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.