Premier Ben Whiteman heeft vandaag het ontslag van de regering ingediend bij de gouverneur - foto: Dick Drayer

Premier Ben Whiteman heeft vandaag het ontslag van de regering ingediend bij de gouverneur – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Pogingen om tot een meerderheid in het parlement te komen zijn na een weekend van overleg alsnog gestrand. “We gaan ons voorbereiden op de verkiezingen”, zegt fractieleider Melvin Cijntje van coalitiepartij Pueblo Soberano.

Hij heeft ‘no hard feelings’ naar Marilyn Moses toe, het Statenlid dat vrijdag opstapte uit coalitiepartij PAIS en haar zetel meenam. Oppositiepartij PAR was bereid tot onderhandelen, maar tevergeefs. Cijntje: “Ze hadden een hele wensenlijst en elk uur leek daar iets bij te komen. Dat heeft het proces bemoeilijkt. Vanmiddag hebben we besloten om de ministers te instrueren hun ontslag in te dienen.”

Stephen Walroud (PAR) in gesprek met Anneke Polak

Marvelyne Wiels
Struikelblok blijkt de inzet van de gevolmachtigde minister. PS wil Marvelyne Wiels niet uit het Curaçaohuis hebben, maar er speelde meer, zegt Stephen Walroud namens PAR. “Ze hadden er moeite mee om alle afspraken op papier te zetten en te ondertekenen. Daardoor wilden wij niet verder praten.”

Gerrit Schotte, leider van de grootste oppositiepartij MFK, heeft zich de afgelopen dagen verbaasd over de gang van zaken. “Toen Dean Rozier op 3 augustus 2012 zijn MFK-zetel meenam hebben wij gelijk ons ontslag ingediend. Deze regering kreeg meer tijd van de gouverneur, blijkbaar wordt de democratie herschreven afhankelijk van de partijen die er zitten.”

MFK geeft aan klaar te zijn voor de verkiezingen. Dinsdagmiddag wordt Schotte kwart voor twee bij de gouverneur verwacht voor een consultatieronde. Dat zal met iedere partij gebeuren, zo laat het Kabinet van de Gouverneur weten.

Partijleider
Pueblo Soberano, bij de vorige verkiezingen de grote winnaar, zal haast moeten maken. Na de moord op partijleider Helmin Wiels, een bestuurswissel en het vertrek van verschillende ministers en een premier heeft de partij heel wat klappen gehad. “In december kiezen we een nieuwe leider. Ik blijf in de politiek maar word zelf geen leider, dat laat mijn gezondheid nog niet toe”, zegt Cijntje die van een ziekte herstellende is.

Door Anneke Polak