WILLEMSTAD – Voormalig minister-president van de Nederlandse Antillen Miguel Pourier is gisteravond op 74-jarige leeftijd overleden. Pourier was van 1994 tot 1998 en van 1999 tot 2002 premier namens de PAR. “Hij leeft voort in onze gedachtenis en gedachtegoed”, reageert PAR-Statenlid Omayra Leeflang.

Ook oud-gevolmachtige minister voor de MFK, Sheldry Osepa, heeft goeie herinneringen aan Pourier. “De eerste keer dat ik oud-minister president Miguel Pourier had ontmoet, was tijdens de bekende Si en No debatten. Zij waren voor optie SI, ik zat in mijn eentje voor optie NO. Na afloop van het felle debat riep hij mij in een hoekje en zei: “Hoe heet jij ook alweer?” Ik was volstrekt onbekend. “Jij hebt in je, ga zo door”. En weg was hij. Moge Miguel Pourier in vrede rusten”, schrijft Osepa.

Integer
Volgens huidig gevolmachtigde minister Roderick Pieters was Pourier een ‘bijzondere man die voor integriteit en eerlijkheid stond’. Emily de Jongh-Elhage, oud-PAR leider en oud-premier, noemt Pourier eveneens een integer mens. “Hij hield van Curaçao en de Curaçaose bevolking”, reageert De Jongh-Elhage.

Eenvoud
Aangeslagen door het nieuws dat Pourier is overleden, herinnert De Jongh-Elhage dat zij geïnspireerd werd door Pourier om de politiek in te gaan. Tijdens haar jaren als premier heeft ze hem dan ook meerdere malen om advies gevraagd. “Hij was een belangrijke man voor Curaçao en voor de wereld. Hij is een voorbeeld voor iedereen op de wereld want hij was een man van eenvoud. Het ging hem niet om geld, hij wilde de mensen oprecht helpen.” De Jongh-Elhage vindt de dood van haar goede vriend Pourier verschrikkelijk maar is opgelucht dat hij niet meer hoeft te lijden. Pourier leed aan prostaatkanker. “Hij is in de hemel, ik weet het zeker.”

Emily de Jong-Elhage over Miguel Pourier

Warme persoonlijkheid
“Miguel Pourier wordt alom herinnerd als een integere en vriendelijke man met een warme persoonlijkheid die aan de Nederlandse Antillen leiding heeft gegeven in een van de moeilijkste periodes uit onze geschiedenis. Miguel Pourier is van grote betekenis geweest voor ons land dankzij zijn onvermoeibare inzet. We zijn hem daar intens dankbaar voor en zullen zijn warmte en wijsheid missen”, aldus de officiële verklaring van de regering van Curaçao. Minister-president Daniel Hodge heeft vanochtend namens de regering en het volk de familie van Pourier gecondoleerd.

Grote betekenis
Ook de minister van Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, heeft gereageerd op het overlijden van Pourier. “De Nederlandse regering heeft met leedwezen kennis genomen van het overlijden van oud-minister president Miguel Pourier van de Nederlandse Antillen. Hij is van grote betekenis geweest in een voor zijn land moeilijke periode.” Pourier verliet in 2002 de politiek uit frustratie over het uitblijven van Nederlandse hulp bij een saneringsoperatie.

Door: Leoni Leidel-Schenk  –  Versgeperst.com