Bij de presentatie van de dierenambulances lijkt alles pais en vree - foto: Gijs van den Heuvel

Bij de presentatie van de dierenambulances lijkt alles pais en vree – foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – De donderwolken op de achtergrond bij de overdracht van drie nieuwe dierenambulances voor Bonaire lijken wel symbolisch. Het botert op het ogenblik niet tussen de dierenorganisaties op het eiland, hoewel ze vrolijk lachend op de foto gaan. “De verhoudingen staan wat in de koelkast”, zegt bestuursvoorzitter Paul Wichers van het dierenasiel.

Het asiel wordt er door andere dierenclubs van beticht zich schuldig te maken aan middeleeuwse praktijken. Er is namelijk weer een hondenvanger geïntroduceerd op Bonaire. De gevangen honden worden na drie dagen afgemaakt.

Paul Wichers in gesprek met Gijs van den Heuvel

‘Afgekeurd’
Tineke de Groot spreekt namens de Dierenbescherming, FKK Animal Rescue, stichting Dierenhulp en een dierenarts. Zij spreken zich fel uit tegen de hondenvanger. “We hebben hierover vier maanden gesproken. Onze boodschap is kennelijk niet aangekomen. Een hondenvanger wordt ook internationaal afgekeurd. En om dan te zeggen dat je het hondenwelzijn hoog in het vaandel hebt. Daar willen we onze naam niet aan verbinden.”

Wichers vindt dat er dingen in de krant verschijnen ‘die kant noch wal raken’. De hondenvanger is geen juiste benaming voor het project, dat sinds januari loopt in samenwerking met het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). “Het project heet ‘Dog Control’ en is erop gericht iets te doen aan het probleem van loslopende honden. Kijk, tot nu toe was er niets. Mensen klopten overal aan als ze loslopende honden zagen, maar niemand deed iets. Dus hebben wij positief gereageerd op het verzoek van het OLB om hiermee te beginnen.”

Slechte staat
Een cruciaal punt in de kritiek is dat honden na drie dagen worden afgemaakt. “Dat staat in de wet, dat klopt. En veel honden zijn in slechte staat als we ze vinden. We gaan ook af op het oordeel van de dierenarts. Maar als we zien dat een hond goed verzorgd is en duidelijk een eigenaar heeft dan maken we die echt niet af na drie dagen.”

Het asiel heeft al vele jaren een sterilisatieproject en vindt dat ook eigenaren een verantwoordelijkheid hebben. “Laat je hond chippen dan hoeven we de scan er maar overheen te halen en het dier is binnen een half uur weer bij de eigenaar. Maar misschien moeten we daar een project van maken.”

Volgens De Groot worden er tientallen dieren afgemaakt. Wichers ontkent dat, maar geen beiden willen publiekelijk exacte aantallen noemen. “Het OLB laat het asiel het uitzoeken, dat is lekker makkelijk. Dat hebben ze geleerd van het probleem met de ezels. Maar zij zijn verantwoordelijk, er is geen geld uitgetrokken voor dierenwelzijn”, aldus De Groot.

Dierenwelzijn
Ondanks de bekoelde verhoudingen zullen de dierenorganisaties volgende week weer bij elkaar komen voor hun maandelijks overleg. Want uiteindelijk hebben ze allemaal een beter dierenwelzijn op Bonaire voor ogen. Maar De Groot laat doorschemeren te betwijfelen of ze het over het hondenproject tot elkaar zullen komen.