Mark Vos (l), PAIS-voorman Alex Rosaria en jurist Natalie Samson-Coffie (r) met het wetsvoorstel - foto: Stichting Dierenhulp

Mark Vos (l), PAIS-voorman Alex Rosaria en jurist Natalie Samson-Coffie (r) met het wetsvoorstel – foto: Stichting Dierenhulp

WILLEMSTAD – Vier jaar geleden zijn de eerste ideeën voor dierenwetgeving op Curaçao geboren. Binnenkort wordt de initiatiefwet via coalitiepartij PAIS aan het parlement aangeboden. Na de invoering van de hondenwet op Aruba is dit de tweede mijlpaal van dit jaar voor voorzitter Mark Vos van de Stichting Dierenhulp .

Het wetsvoorstel bevat de basiselementen: verplichting om een (huis)dier eten te geven, te beschermen tegen de elementen en fysieke pijn. “We willen niet het vingertje wijzen van: u bent verkeerd bezig. Want de meeste dierenproblemen komen voort uit onwetendheid”, zegt Vos.

Leoni Leidel-Schenk in gesprek met Mark Vos

Er ontbreekt duidelijke wetgeving tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren. Daarom hebben Dierenhulp en de Curaçaose jurist Natalie Samson-Coffie zich pro deo ingezet om het wetsvoorstel in elkaar te zetten.

Vos weet dat dit nog maar het begin is. “Het is een fantastisch begin om verder op uit te bouwen.” Vooral de uitvoering en handhaving van de wet moeten nog goed uitgewerkt worden. “Daar moet de politiek op Curaçao zijn verantwoordelijkheid in nemen.”

‘Voldoende te leren’
Sinds vorige maand is een hondenwet van kracht op Aruba. “We zijn begonnen op Aruba, prachtig gidsland. Ook omdat Aruba al langer een zelfstandig land is, terwijl Curaçao en Sint Maarten dat pas sinds 10-10-’10 zijn.” Dierenhulp is ook al jaren actief op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, iets wat niet is veranderd sinds deze eilanden bijzondere gemeenten werden van Nederland. “Ook Nederland heeft nog voldoende te leren”, zegt Vos.

Door Leoni Leidel-Schenk