Willem Banning (FNV) deelt pamfletten uit bij het Tilburgse stadhuis. Foto: Pieter Hofmann.

Willem Banning (FNV) deelt pamfletten uit bij het Tilburgse stadhuis. Foto: Pieter Hofmann.

TILBURG – De gemeente Tilburg voelt weinig voor een zogeheten coulanceregeling voor de slachtoffers van chroom-6. Tilburg wil eerst het onderzoek afwachten. Onder de slachtoffers zijn een aantal Antillianen.

Wethouder Marcelle Hendrickx zei voorafgaand aan de raadsvergadering van de gemeente Tilburg: “Wij nemen het heel serieus. Het lastige is dat we nog weinig informatie hebben en ik kan de onrust daarom goed begrijpen. Onze eerste prioriteit is de gezondheid van de mensen en daarom worden zij onderzocht. Pas als dat goed loopt, komen dit soort vragen (over een coulanceregeling) aan de orde.”

Pamfletten
Bij de ingang van het stadhuis wachten tientallen oud-projectdeelnemers op de gemeenteraadsleden en het college. De toenmalige uitkeringsgerechtigden moesten oude treinstellen lassen en schuren. Daarbij werden ze blootgesteld aan asbest, chroom-6 en zware metalen. NedTrain-werknemers weigerden dit werk te doen, omdat ze het onverantwoord vonden. Zo kwam het op het bordje van Tilburgse uitkeringsgerechtigden terecht.

Wanneer de uitkeringsgerechtigden vragen stelden, werden zij gekort op hun uitkering, stelt het pamflet dat de oud-projectdeelnemers uitdelen bij het stadshuis. Nu willen ze excuses, een financiële compensatie voor gemaakte kosten en smartengeld.

Coulanceregeling
Advocaat Inge Hustings staat tientallen oud-projectdeelnemers bij. “Wij willen hiermee aandacht vragen voor deze zaak. De gemeente wil eerst alle feiten op tafel, maar een gebaar zou goed zijn.” Daarmee doelt ze op de coulanceregeling, waarbij een voorschot wordt uitgekeerd aan slachtoffers. Defensiewerknemers kregen dit al en voor NedTrain is iets soortgelijks in de maak.

Zowel de Defensiemedewerkers als die van NedTrain zijn ook blootgesteld aan chroom-6. “Maar”, zegt Willem Banning van vakbond FNV die gesprekken voert met de gemeente, “dat waren werknemers en die konden weigeren het werk te doen. De projectdeelnemers, de uitkeringsgerechtigden dus, werden gekort op hun uitkering als ze dat deden.”

Oud-honkbalprof Ivan Bernadina hield gezondheidsklachten over aan een reïntegratieproject van de gemeente Tilburg. Foto: Pieter Hofmann.

Oud-honkbalprof Ivan Bernadina hield klachten over aan een reintegratieproject van de gemeente Tilburg. Foto: Pieter Hofmann.

Klachten
Ivan Bernadina (57) is één van de getroffenen. “Ik heb mijn hele leven gehonkbald, bij meerdere profclubs gespeeld, in de Antilliaanse selectie gezeten, alles. Ik was fit. Nu ben ik buiten adem als ik een trap oploop.”

Hij heeft niet alleen longklachten. Zijn ogen werken niet goed meer en ook heeft hij huiduitslag; verschijnselen die typisch chroom-6-gerelateerd zijn. “Vooral mijn linkerhand is erg. Ik smeer altijd crème voordat ik uit huis ga”, vertelt Bernadina terwijl hij naar een andere oud-projectdeelnemer wijst. “Kijk, hij heeft het in zijn gezicht!” Diezelfde man heeft ook geen tanden meer. “Zelfs jonge meiden lopen met gebitsprothesen. Ik ook.” Met zijn tong duwt Ivan zijn ondertanden naar voren.

Melfried (41) had al last van vocht in zijn been, al voor het reïntegratieproject beperkte dit hem. Sinds een paar jaar moet hij nog meer medicijnen slikken, nu voor zijn hart en tegen hoge bloeddruk. “Dit had ik een paar jaar terug niet en ik ben nog jong”, verzucht hij.

Burgemeester
Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg, praat kort met de media bij aankomst bij het stadhuis, maar de oud-projectdeelnemers laat hij staan. Hij bezweert dat de mensen serieus genomen worden. Voor excuses vindt hij het nog te vroeg.

Even later wordt er kort over de chroom-6-zaak gesproken door de gemeenteraad. Melfried: “Ik heb het allemaal al eerder gehoord van de advocaat. Nu moeten we weer wachten. Ik had net zo goed niet kunnen komen.”

Door Pieter Hofmann