Jenny

Door uitstel van haar operatie, loopt Jenny ook het risico haar baan te verliezen – foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Jenny moest op 17 augustus aan een buikwandbreuk in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) geopereerd worden. Maar de operatie werd op het laatste moment afgelast. “Mijn koffer was al ingepakt om naar het ziekenhuis te gaan. Toen kreeg ik te horen dat het niet doorging”, vertelt Jenny.

Dit is één van de vele operaties die het Sehos heeft geschrapt door tekort aan mensen en operatiematerialen. Ondertussen is bijna een maand verstreken en Jenny weet nog steeds niet wanneer en waar haar operatie zal plaatsvinden.

De chirurgen van het Sehos bepalen zelf de datum van een operatie. Telkens wanneer Jenny helderheid probeert te krijgen bij haar chirurg, krijgt zij van de assistent te horen dat de chirurg op bericht van het Sehos wacht en dat ze wordt teruggebeld. “Ik wacht nog steeds op dat telefoontje.” Ze is ook niet ingelicht over de mogelijkheden om in het buitenland te worden geopereerd.

Complicaties
De 47-jarige Jenny maakt zich veel zorgen, want hoe langer de operatie uitblijft, hoe groter de kans dat complicaties optreden. Zo zouden haar darmen klem kunnen komen te zitten als de breuk niet wordt verholpen. Ze merkt al dat de breuk groter wordt en vreest dat het steeds moeilijker wordt om dat recht te zetten. “Ik hou het geen dag langer meer uit, ik wil nú geopereerd worden”, benadrukt Jenny. Haar voorkeur is om op Curaçao te worden geopereerd maar als het moet, dan wilt ze naar Nederland gestuurtd worden en niet naar Colombia.

Maar er is meer dat misgaat door het afzeggen van de operatie. Naarmate de dagen verstrijken, wordt de beweeglijkheid van Jenny steeds minder waardoor zij niet meer alles zelf kan doen. “Door de breuk kan ik mijn voeten niet aanraken en ik word heel snel moe”, vertelt ze.

Baan loopt gevaar
Het uitstellen van de operatie en de onzekerheid er omheen raakt ook haar baan en bedreigt deze zelfs. Dat Jenny nu vaak ao (arbeidsongeschikt) is, maakt haar dienstverband kwetsbaar; ze vreest dat haar werkgever gemakkelijk kan besluiten om haar contract niet te verlengen.

Het is niet de eerste keer dat het Sehos operaties schrapt door tekort aan materialen in de operatiekamers. Volgens Jenny heerste al een soortgelijke situatie in 2013 toen haar eerste breukoperatie werd afgezegd. Minister van Gezondheid Siegfried Victorina heeft ondertussen geld beschikbaar gesteld om de voorraad aan materiaal voor één maand aan te vullen. Een structurele oplossing is er nog niet.

Door José Manuel Dias