WILLEMSTAD – De intensive care van het Sint Elisabeth Hospitaal, het Sehos, is tijdelijk dicht na de vondst van de klebsiella bacterie op de ic-afdeling. Dit bevestigt Jan Huurman, inspecteur van de Gezondheidszorg. Klebsiella is immuun voor antibiotica en kan voor mensen met een zwakke gezondheid, levensgevaarlijk zijn.

De laatste patiënt is vandaag van de intensive care gehaald en de schoonmaakactie is in volle gang. Huurman verwacht dat de intensive care morgen of woensdag weer open is.

Protocol
Huurman rapporteerde december vorig jaar al over een uitbraak van de bacterie. Destijds vond de Inspectie dat de aanpak en de communicatie veel beter had gekund. Huurman noemt de recente gang van zaken ‘netjes en volgens protocol’. Volgens hem is de hygiëne van het ziekenhuis ‘sterk verbeterd’. Er wordt ook veel getest. “Het Sehos is misschien wel het meest geteste ziekenhuis van het Koninkrijk. Het voordeel is dat we er bovenop zitten, het nadeel is dat we veel vinden”.

Oud gebouw
“Het gaat om een bacterie die heel moeilijk te voorkomen is. Dit gebeurt ook in een hoogontwikkelde samenleving als Nederland, en niet alleen op Curaçao”, verklaart Huurman. “Wel is het zo dat het Sehos oud is. Een gebouw van 150 jaar oud is veel moeilijker schoon te houden dan een nieuw gebouw. Er is een nieuw ziekenhuis nodig. Het valt dan ook te hopen dat er op dat gebied snel een beslissing genomen wordt.”

Door: Leoni Leidel-Schenk