Omayra Leeflang

Omayra Leeflang

WILLEMSTAD – Oud-minister van Gezondheid Omayra Leeflang gaat met steun van oppositiepartijen PAR en MAN een Statendebat over het functioneren van de Inspectie Gezondheidszorg aanvragen, nadat vorige week opnieuw een brandbrief is gestuurd door slachtoffers van medische missers.

 
De brief richtte zich op de Inspectie Gezondheidszorg, die al langere tijd onderbezet is en sinds een paar maanden opnieuw zonder Inspecteur Gezondheidszorg zit. De auteurs van de brief, Raylison Martina en Lisette van Tatenhove, hebben al langer dan een jaar een klacht liggen bij de inspectie.

 
Levensbedreigend
“Het gaat hier om iets levensbedreigend omdat er geen toezicht is op de zorg”, zegt Leeflang. Morgen gaat het verzoek voor het debat naar de Statenvoorzitter, waarbij minister Ben Whiteman (Gezondheid) wordt opgeroepen om zich te komen verantwoorden in de Staten. “We willen van de minister weten wat er aan de hand is bij de Inspectie en wat voor effect het gebrek aan toezicht heeft op de zorg.”

 
Waarnemend inspecteur-generaal Joe Alcalá zegt de brandbrief te hebben ontvangen, maar wil geen uitspraken doen over de inhoud daarvan. Alcalá wil ook niet uitwijden over de status van de zoektocht naar een nieuwe inspecteur Gezondheidszorg. Ook minister Whiteman wil niet reageren op de brief of de situatie bij de Inspectie.

 
Maagverkleining
Van Tatenhove beschrijft in de brief hoe haar operatie in 2009, een galblaasverwijdering, helemaal verkeerd liep. Zij ondervindt daar nog steeds de gevolgen van. Martina spreekt voor zijn vader, die is overleden aan heftige complicaties na een maagverkleiningsoperatie. De operaties zijn in februari 2013 door de toenmalige inspecteur Jan Huurman stopgezet.

 
Door Leoni Leidel-Schenk