Initiatiefnemers van de stille tocht Mimoun Himmet en Marieke Knol lopen vooraan - foto: Janita Monna

Initiatiefnemers van de stille tocht Mimoun Himmet en Marieke Knol lopen vooraan – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Zo’n vierhonderd mensen liepen woensdagavond mee in een stille tocht voor Ferry Bakx. De politieman kwam 17 augustus om het leven toen hij tijdens een achtervolging beschoten werd.

“Echt goed kende ik hem niet”, vertelt een vrouw. Ze staat te wachten bij het stadion in Kralendijk waar zo dadelijk de stille tocht vertrekt. “Maar net een paar dagen voor zijn dood sprak ik hem vrij uitgebreid. Over zijn werk.”

Dat werk werd hem fataal: vandaag precies een week geleden overleed hij. Het plan voor een stille tocht ontstond woensdagochtend. “We vonden dat er iets moest gebeuren”, vertelt Mimoun Himmit, vriend van Bakx en een van de organisatoren van de tocht. Mede-organisator Marieke Knol: “Binnen een uur was het geregeld. Iedereen werkte mee.” De opkomst vindt ze overweldigend.

Om een uur of 9 zet de stoet zich in beweging. Vrienden, collega’s, Nederlanders, Bonairianen, motorrijders, kinderen. Velen dragen een kaarsje mee.

Stilte
Het is stil. Langs de kant van de weg betuigen mensen hun respect. Gasten in restaurants leggen hun bestek even neer. De stoet vult haast van begin tot eind de Kaya Grandi. Niemand praat. Op de achtergrond ruist alleen de zee.

Ongeveer een uur later bereikt de stoet het politiebureau. Er worden bloemen gelegd en kaarsjes gezet bij de gedenkplaats voor Bakx. Waarnemend korpschef Jose Rosales en plaatsvervangend korpschef Simone Steendijk nemen condoleances in ontvangst. Daarna is het nog eens twee minuten stil. Een stilte die uiteindelijk wordt doorbroken met een luid applaus.

Journalist Bubui Cicilia liep mee in de tocht. “Dit raakt het hele volk. Toen ik het nieuws hoorde dacht ik alleen maar ‘Dit kan niet, dit kan niet’. Het heeft me echt geschokt.”

Onvoorstelbaar
Ook Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella wilde persoonlijk zijn medeleven betuigen. “Ik vind het onvoorstelbaar wat er gebeurd is. Ik kende hem vooral omdat hij als agent wel delegaties begeleidde. Maar een poosje terug moest ik iets ophalen bij hem. We hebben toen een tijd staan praten. Het is mooi dat hier vanavond zoveel mensen zijn.”

Dat vindt ook waarnemend korpschef Rosales. “De impact op het korps van wat er vorige week gebeurd is, is heel groot”, zegt hij. “Dit is niet iets wat je even kan wegpoetsen. Ik heb er veel respect voor dat collega’s komen werken.”

Foto: Janita Monna

Foto: Janita Monna

Daders
Een politieman in een speciaal t-shirt, een eerbetoon Bakx, veegt een traan weg als hem wordt gevraagd of werken nog lukt. “Ja en nee”, zegt hij dan. “Nee, want het doet pijn. En ja, want ik wil dat de dader gepakt wordt.”

Ook Rosales heeft pas rust als de dader is opgepakt. Hij is tevreden over hoe het onderzoek nu loopt. Maar hij doet ook een dringend beroep aan iedereen die iets weet over de zaak: “Help ons. Vertel het ons, desnoods anoniem.”

Ferry Bakx wordt zaterdagmiddag in Nederland gecremeerd. De crematie is op Bonaire via live stream te volgen.

Door Janita Monna