Wouter Veenendaal. Foto: Ariën Rasmijn

Wouter Veenendaal. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — “Arubanen hebben meer zelfvertrouwen dan inwoners van de andere Caribische landen binnen het Koninkrijk.” Dat zegt Wouter Veenendaal van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (KITLV)  naar aanleiding van een burgeronderzoek.

Vorig jaar deed het KITLV onderzoek naar hoe burgers in het Caribische deel van het Koninkrijk de band met Nederland zien na 10-10-10, maar ook naar hoe men de lokale politiek ervaart en media consumeert.

Ariën Rasmijn in gesprek met onderzoeker Wouter Veenendaal van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (KITLV)

Tevreden
Volgens Veenendaal wijzen de uitkomsten van dit onderzoek uit dat Aruba, zeker vergeleken met Curaçao, tevreden is met haar status binnen het Koninkrijk. Respondenten vinden dat Aruba het de afgelopen vijf jaar beter heeft gedaan, of in ieder geval niet slechter, dan de andere Caribische Rijkspartners.

Ook zijn Arubanen volgens het onderzoek tevredener over de relatie met Nederland, hoewel de helft van de respondenten vindt dat er teveel Nederlanders op het eiland wonen en dat Nederland te weinig respect heeft voor Aruba.

Aan de andere kant vinden de meeste respondenten op Aruba wel dat Nederland een belangrijke rol speelt op het gebied van defensie en toezicht op financiën en goed bestuur. Overigens vindt 95 procent van de Arubaanse respondenten dat er teveel buitenlanders op het eiland wonen. Veenendaal zegt daarvan te zijn geschrokken.

Lokale politiek
Arubanen voelen zich niet goed vertegenwoordigd door lokale politici, zo blijkt uit het onderzoek. 66 procent vindt dat lokale politici meer oog hebben voor hun eigen belang en hetzelfde percentage vindt lokale politici onbetrouwbaar. Arubanen maken tenslotte volgens het onderzoek, net als inwoners van de andere eilanden, meer gebruik van Facebook als nieuwsbron dan van traditionele media.

Door Ariën Rasmijn