v.l.n.r.: gezaghebbers Jonathan Johnson (Saba), Gerald Berkel (Statia), Lydia Emerencia (Bonaire), koning Willem-Alexander, premier Ivar Asjes (Curaçao) en koningin Máxima - foto: Nat. Comité 200 jaar Koninkrijk

v.l.n.r.: gezaghebbers Jonathan Johnson (Saba), Gerald Berkel (Statia), Lydia Emerencia (Bonaire), koning Willem-Alexander, premier Ivar Asjes (Curaçao) en koningin Máxima – foto: Nat. Comité 200 jaar Koninkrijk

DEN HAAG –Premiers, prinsen, ministers, gouverneurs, bekende en minder bekende Nederlanders en zelfs koning Willem-Alexander staan kriskras door elkaar in de foyer van het Circustheater.

Een krioelende massa van vooral bestuurders en prominenten uit alle delen van het Koninkrijk na afloop van het Koninkrijksconcert ter ere van de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk.

Gezaghebber Lydia Emerencia van Bonaire, die een dag eerder haar ontslag heeft ingediend bij minister Ronald Plasterk, praat bij met Gilbert Wawoe. Even verderop staat rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte in gesprek met partijgenoot Maxime Verhagen. Premier Sarah Wescot-Williams en Statenvoorzitter Gracita Arrindell van Sint Maarten, gekleed in fraaie galajurken, groeten Herman Tjeenk Willink.

Caribisch tintje
De Caribische delen van het Koninkrijk zijn niet alleen vertegenwoordigd door premiers, gouverneurs en gezaghebbers, maar ook –zoals gebruikelijk –bij het Koninkrijksconcert zelf. Daar zorgt de Caribische noot die klinkt in de muziek van Levi Silvanie, Datapanik, Caro Emerald en Izaline Calister voor de nodige swing.

Bij het officiële gedeelte eerder op de dag in de Ridderzaal worden in een historische schets – tot opluchting van velen – niet alleen de hoogtepunten in de ontwikkeling van het Koninkrijk genoemd, maar ook de slavernijgeschiedenis. Er is zelfs ruimte voor verwijzingen naar de actualiteit. Zowel zanger Typhoon als cabaretier Paul van Vliet refereren aan de discussie over Zwart Piet, die dit jaar veel stof doet opwaaien in Nederland.

Boodschap
Natuurlijk is er ook een boodschap voor de toekomst, die onder woorden wordt gebracht door sprekers als premier Mark Rutte en Ank Bijleveld, voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. En die boodschap is dat gelijke rechten en plichten voor iedereen nog steeds nagestreefd moeten worden. En eigenlijk zei Typhoon precies dat en nog veel meer, maar dan creatief verpakt in een liedtekst: Van de regen naar de zon.

Door Jamila Baaziz