bijeenkomst Genootschap Nederland-Aruba, op eerste rij: Gilbert Wawoe, Els Plasterk, Ronald Plasterk, Jeroen Recourt, Nico van Grieken -  foto: Jamila Baaziz

bijeenkomst Genootschap Nederland-Aruba, op eerste rij: Gilbert Wawoe, Els Plasterk, Ronald Plasterk, Jeroen Recourt, Nico van Grieken – foto: Jamila Baaziz

LEIDSCHENDAM – De toekomst van het Koninkrijk zit in samenwerking. Die steeds terugkerende boodschap geeft minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties op 5 oktober ook tijdens zijn lezing bij het Genootschap Nederland-Aruba.

Ruim negentig belangstellenden luisteren naar Plasterks toespraak waarbij hij vooral benadrukt dat samenwerking het sleutelwoord is. Ook spreekt hij opnieuw zijn waardering uit voor de visie van Aruba om actief op zoek te gaan naar kansen in en voor het Koninkrijk. Plasterk hamert op een toekomst waarbij de landen steeds autonomer zullen gaan functioneren.

Staatsschuld
Een kritische noot van Plasterk gaat over de groeiende Arubaanse staatsschuld: “Het land worstelt met de vraag of het moet investeren in de economische ontwikkeling of toch meer moet vasthouden aan budgetdiscipline. Dat is een klus voor de regering van Aruba, dat als enige land van het Koninkrijk niet onder financieel toezicht staat.” Hij refereert daarbij aan de keuzes die Curaçao onlangs maakte om de pensioenleeftijd en de zorgpremies flink te verhogen.

De minister sprak verder kort over de evaluatie van de staatkundige vernieuwing in 2015, waarbij hij hoopt dat er niet teveel ingrijpende structuurswijzigingen zullen komen en over het integriteitsonderzoek dat de rijksregering onlangs heeft opgelegd aan Sint Maarten.

De middag werd opgeluisterd met operamuziek door sopraan Imara Thomas. Sidney Kock van het Arubahuis sprak een toespraak uit namens de gevolmachtigd minister van Aruba, Edwin Abath, die op Aruba is. Hij dankte iedereen voor vier prettige jaren als representant van zijn land in Den Haag.

Door Jamila Baaziz