Rene Herde spreekt over de situatie in Venezuela tijdens het IPKO.

Rene Herde spreekt over de situatie in Venezuela tijdens het IPKO.

DEN HAAG – De parlementen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland bespraken vandaag tijdens de tweede dag van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) de penibele situatie in Venezuela. Een belangrijke vraag is hoe omgegaan wordt met de gevolgen daarvan, die op de eilanden al merkbaar zijn.

Volgens Statenlid René Herdé (Aruba) zijn steeds meer overvallen ‘gelieerd aan pseudotoerisme’ uit Venezuela. Hij doelt op Venezolanen die kortstondig op een Benedenwinds eiland verblijven, een of meerdere misdrijven plegen en snel weer naar hun eigen land verdwijnen.

Andre Bosman (Nederland) wil dat de eilanden ervoor zorgen dat de wettelijke structuur op orde is. Het is wat hem betreft een goed plan om een visumplicht in te voeren voor Venezolanen om zo vluchtelingen te kunnen weren aan de grens.

ESTA-regeling
Daar willen de eilanden niet aan. “Dan sluit je bepaalde deuren, voor toeristen en investeerders”, stelt Alex Rosaria (Curaçao). “Bovendien, bootvluchtelingen storen zich niet aan visa. Anders zouden er nooit Cubanen naar Amerika gegaan zijn.”

Rosaria pleit wel voor een versterkte screening aan de grens. In plaats van een visumplicht denkt hij eerder aan een ESTA-regeling zoals de Verenigde Staten die kennen.

Opvangcapaciteiten
Herdé vindt dat de fysieke en organisatorische capaciteiten van zijn eiland te klein zijn. Het liefst zou hij vluchtelingen willen doorsturen naar grotere landen met betere voorzieningen, maar dat kan niet zomaar. Het lijkt er tevens op dat de bevoegde instanties uit de betrokken landen weinig informatie met elkaar delen. Dat heeft voor een deel te maken met de gevoeligheid van het onderwerp.

Venezuela
De meerderheid van de Venezolaanse bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land bevindt zich in een diepe politieke, economische en sociale crisis. De criminaliteit is extreem hoog.

Door Pieter Hofmann