Elmer Wilsoe spreekt op het Interparlementair Koninkrijksoverleg. Foto: Pieter Hofmann.

Elmer Wilsoe spreekt op het Interparlementair Koninkrijksoverleg. Foto: Pieter Hofmann.

DEN HAAG – De aftrap van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) stond vandaag grotendeels in het teken van klimaatverandering. Voor de eerste keer stond dit onderwerp op de agenda tijdens het jaarlijkse overleg tussen parlementariërs uit de vier Koninkrijkslanden.

Aruba heeft de grootste ambities: ze willen 100 procent CO2- neutrale energie opwekken in 2020.

Het doel is volgens Statenlid René Herdé (Aruba) pure noodzaak. “”Een paar centimeter verhoging (van de zeespiegel, PH) is al een directe dreiging voor onze toeristische economie”, stelt Herdé. “Wij importeren meer dan 350 miljoen gulden per jaar aan energie. Dat is gewoon teveel.”

Energiebeleid
Volgens Glenn Sulvaran (Curaçao) is het Caribisch gebied erg geschikt voor pilot-studies over het opwekken van nieuwe vormen van duurzame energie. Curaçao heeft echter nog geen energiebeleid vastgesteld; Aruba en Sint Maarten wel.

Sulvaran wil dat alle delegaties er bij hun regering op aandringen een strategie te bepalen en deze vast te leggen in een basisdocument.

Het is de bedoeling om per land een bewindspersoon aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de klimaatdoelstellingen van het betreffende land. De partijen zijn er nog niet over uit hoe dat vervolgens weer op Koninkrijksniveau op elkaar afgestemd moet worden.

Door Pieter Hofmann