Vijf kinderen van Kinderoorden Brakkeput zijn door GVI naar huis gestuurd, vijf naar JJIC en vijf naar New Creation - foto: Anneke Polak

Vijf kinderen van Kinderoorden Brakkeput zijn door GVI naar huis gestuurd, vijf naar JJIC en vijf naar New Creation – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Terwijl het bestuur van Kinderoorden Brakkeput overweegt om naar de rechter te stappen om de vijftien weggehaalde kinderen terug te krijgen, is Jennifer Lindo-Snijders van Gezinsvoogdij Instelling (GVI) blij dat de jongeren uit het internaat weg zijn. “Wij plaatsen daar niemand meer tot alles tot de bodem is uitgezocht.”

Vooral de rol van het bestuur van Kinderoorden Brakkeput vindt Lindo-Snijders dubieus. “Ons bereiken nu allerlei geluiden dat het bestuur al jarenlang weet wat er gaande is binnen het internaat. Een voormalig directeur is zelfs opgestapt omdat het bestuur niet optrad tegen een van de twee begeleiders, die al eerder verdacht werd van seksueel misbruik met kinderen.”

Van de vijftien weggehaalde kinderen zijn vijf naar huis gestuurd, vijf zitten nu in de Justitiële Jeugdinrichting Curaçao (JJIC) en vijf zijn overgeplaatst naar stichting New Creation in Otrobanda. “Een van de jongeren bij New Creation heeft zelfmoordneigingen gehad”, reageert vice-voorzitter Monte Horsford van Kinderoorden Brakkeput. “Dit zijn de gevolgen van de actie van GVI. Het was een illegale, niet doordachte actie en ik heb donderdag overleg met de advocaat want we overwegen om naar de rechter te stappen.”

Zelfmoordneigingen
Lindo-Snijders bevestigt dat één van de overgeplaatste jongeren kampt met zelfmoordneigingen, maar geeft aan dat de jongen tegenover de psychiater heeft verklaard deze neigingen ook al in Kinderoorden Brakkeput te hebben gehad. “Het heeft onze aandacht, we bekijken of het wellicht iets met zijn medicatie te maken heeft.” Dat één van de jongeren die naar JJIC is overgeplaatst niet meer eet, ontkent Lindo-Snijders. “Hij eet niet goed maar dat was ook al voor de overplaatsing het geval. Hij is zich er wel van bewust dat hij iets moet eten en doet dat ook wel.”

Kinderbescherming
Het internaat heeft ondertussen contact opgenomen met de Kinderbescherming omdat samenwerking met GVI stroef loopt en er nooit een professionele overdracht heeft plaatsgevonden. Het verzoek om begeleiders van het internaat bij New Creation toe te laten is echter door de stichting uit Otrobanda afgewezen, aldus Kinderoorden Brakkeput.

GVI staat nog altijd achter hun besluit: “Het heeft ons pijn gedaan en is ons zeker niet in de koude kleren gaan zitten, maar we blijven erbij dat dit het beste is voor de kinderen. Zeker nu er meer en meer geluiden naar boven komen. Waarom is er nagelaten om op te treden? Wat is de rol van het bestuur hierin? Dat moet het Openbaar Ministerie zo snel mogelijk uitzoeken.”

Woordvoerder Norman Serphos bevestigt dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar seksueel misbruik bij Kinderoorden Brakkeput tegen twee verdachten, waarvan in maart dit jaar al aangifte werd gedaan. Wanneer dit onderzoek is gestart, kan hij niet aangeven. “Het OM kent veel prioriteiten, onder andere het oplossen van de moord op Helmin Wiels. Verder staan gewapende overvallen en moorden hoog op de agenda. De prioriteiten worden mede bepaald door de minister van Justitie. Seksueel misbruik is natuurlijk ook een prioriteit, net als autodiefstal, woninginbraken en andere zaken waar het OM dagelijks mee te maken heeft.”

Het OM benadrukt dat er in 2015 wel degelijk zaken van seksueel misbruik zijn opgelost, waaronder die van de JJIC-bewaker met minderjarige bewoners van de instelling, een pleegvader met zijn minderjarige dochter en een 18-jarige die een relatie met een 11-jarige had.

Door Anneke Polak